Es posa un marxa un sistema per conèixer les problemàtiques dels temporers

El Govern demana que s’ompli un formulari amb dades sobre la situació personal de cadascú, tot i que es recomana que s’agilitzi el retorn al seu país d’origen en la mesura del possible

Un instant de la roda de premsa.
Un instant de la roda de premsa.

El Govern ha engegat un sistema perquè els temporers que es troben al país ja sense feina un cop finalitzada bruscament la campanya d’hivern per culpa de la crisi del coronavirus puguin fer-los arribar la seva situació i la seva problemàtica específica. Per això, ha habilitat un formulari que es podrà omplir de forma telemàtica per poder recollir dades i conèixer l’abast de la situació. En línies generals es recomana que activin el retorn al seu país, si aquest és possible, com més aviat millor.

El ministre portaveu, Eric Jover, ha explicat que fa dies que “Afers Exteriors i Turisme estan acompanyant aquestes persones”, però que ara es vol fer un pas més amb una altra iniciativa. Així, a la web del Govern es trobarà un formulari en castellà que els treballadors temporers podran omplir amb una sèrie de dades, com ara en quina situació es troba, on s’allotja, fins a quant té garantit lloc on viure o si té o no vol de tornada. Aquest s’haurà d’enviar a les adreces electròniques tramits@govern.ad o temporers@govern.ad.

No es preveu aplicar l'estat d'alarma si es manté l'actual reducció de mobilitat aconseguida amb les mesures adoptades

D’aquest forma, el Govern podrà ser “el més coneixedors possibles de cadascuna de les problemàtiques”. Així, se’ls podrà “ajudar mentre romanen al país” i, també, en la tornada al seu lloc d’origen. Sobre aquest punt, Jover ha recomanat que “l’activin com més aviat millor, ja que com abans ho facin, menys dificultats tindran”. Tot i això cal tenir en compte que aquestes ja existeixen. A la clausura de vols decretada per Argentina, s’ha sumat ara Xile –d’on també provenen molts temporers- que ha decidit també tancar les seves fronteres.

Jover també ha explicat el motiu pel qual s’ha decidit treballar ja en la llei que regula els estats d’alarma i d’emergència. “Volem dotar el Govern de més eines en aquests casos per tornar a la normalitat com més ràpidament millor”, ha indicat. Tot i això, ha assegurat que la previsió és no haver de decretar-los amb aquesta crisi. “Seria útil per disminuir la mobilitat de la gent, però per ara veiem que ja està minvant”, ha comentat. I ha posat dades sobre la taula: la mobilitat interna ha caigut un 78% i l’entrada de vehicles per Espanya i França, un 93 i un 9’% respectivament. El portaveu de l’executiu sí que ha advertit que “si observem que, segons el que hem fet, es manté baixa, no serà necessari aplicar més mesures” però que “si es manté una alta mobilitat, seria una eina per fer un pas més per lluitar contra el contagi”.

En l’àmbit educatiu, el Govern ha pres una altra mesura. S’ha coordinat amb les diferents associacions de pares (AMPAs) per poder fer que els diners de les beques menjadors arribin a directament a les famílies. Així cadascuna d’elles podrà tenir aquests fons per fer front a l’alimentació dels nens, especialment important en aquelles amb menys recursos.

Comentaris (1)

Trending