La pana al despatx de policia fa aflorar els dèficits en el sistema d’accessos que fa anys que dura

Una part de la instal·lació ja fa temps que està inhabilitada, perquè ja no hi ha ni recanvis ni possibilitat d’actualitzar els programaris

Instal·lacions policials aquest matí.
Instal·lacions policials aquest matí. Toni Solanelles

La pana que hi ha hagut aquesta matinada al despatx central de policia ha fet aflorar ja del tot les deficiències que presenta el sistema de seguretat d’accessos i els lectors que hi van associats. Hores d’ara l’immoble, que de nit ha quedat pràcticament inoperatiu, encara no ha pogut recuperar completament la normalitat i, encara, és una normalitat parcial perquè fa temps que les mancances són evidents. De fet, el malestar entre els funcionaris és evident. Entre altres coses perquè hi pot acabar havent risc per les persones.

La tempesta, especialment elèctrica, d’aquesta nit passada ha fet saltar tot el sistema. Ja havia passat en ocasions anteriors, però no havia estat tan generalitzat com aquest cas darrer. Fonts de FEDA han confirmat que malgrat que tècnics de la companyia han estat participant de les tasques per intentar que el despatx policial pogués tornar a la plena operativitat, l’anomalia no tenia res a veure amb l’operadora energètica.

Un cotxe policial sortint a 1/4 de 10 del matí de dijous del garatge del despatx, quan es començava a recuperar tota la instal·lació.

Relacionat

La tempesta deixa pràcticament inoperatiu durant tota la nit el despatx central de policia

Les fonts de FEDA consultades han confirmat que l’única avaria destacada a causa de la tempesta ha estat la que ha afectat i afecta encara la policia. “Hi ha hagut aquesta avaria a la policia de matinada però és un tema de la seva instal·lació”, han indicat les fonts consultades, que han deixat clar que FEDA ha donat suport per resoldre-ho i els tècnics de la companyia i els que treballen per la policia es coordinen pels talls de fluid que cal fer per poder procedir a les reparacions urgents i necessària. Amb tot, a la 1 del migdia la immensa majoria d’ordinadors del despatx, per exemple, no funcionaven.

Però allò més greu són les deficiències en el sistema dels accessos, inclosos els lectors. Segons les fonts consultades fa anys que falla fins al punt que bona part de la infraestructura està inhabilitada. No hi ha peces de recanvi i tot plegat està obsolet, fins al punt que el programari amb què es gestiona el control no es pot ja actualitzar. Tot sovint el sistema, el que encara habitualment és operatiu, es bloqueja i en no poques ocasions, quan hi ha tempesta, es tanca tot, amb el risc que si mai passés alguna sinistre (com un incendi) qui hi hagués a l’interior de l’edifici quedés atrapat.

EMERGÈNCIA DE DETINGUTS

Un dels punts més ‘calents’ és la sortida d’emergència de la zona de detinguts. Com la resta de la instal·lació, està pendent d’uns canvis -ja no hi ha marge per reparacions, perquè al final es van fent pedaços que aguanten el que aguanten, segons les font- que no arriben per suposada manca de pressupost. Però aquesta zona de detinguts és especialment sensible. No seria la primera vegada que algun arrestat aconsegueix burlar els sistemes de control i accedeix a la zona amb un encenedor. Si mai passés alguna cosa greu i la sortida d’emergència fallés, com pot passar i passa, es podria haver de lamentar alguna desgràcia.

D’aquí que la situació viscuda aquest dijous hagi fet esclatar molts funcionaris. L’edifici té un quart de segle. Però n’hi ha de més antics que es mantenen en unes condicions que fa que continuïn oferint un molt bon rendiment. No seria el cas de l’edifici de l’Obac que, justament ara, està sent sotmès a una reforma exterior -s’està canviant tota la façana, substituint el mur cortina per un altre format de finestres- per evitar les filtracions d’aigua quan plou i les deficiències en els tancaments que comporten una despesa energètica extra tant a l’estiu com a l’hivern.

Comentaris (12)

Trending