Govern ‘força’ la CASS a pagar amb diners dels afiliats una part de l’enderroc de l’antic hospital

El Fons de Reserva de Jubilació costejarà la construcció de les proteccions prèvies a la demolició de l’edifici per no haver d’esperar més tot i que no està gens clar qui n’ha d’assumir la despesa

Una imatge de l'antic hospital.
Una imatge de l'antic hospital. Toni Solanelles

La Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) no vol esperar més. La degradació de l’antic hospital, a la zona del carrer Gil Torres, afectat per un elevat risc de caiguda de rocs, és evident. Fins al punt que el malmès edifici pot representar un perill tot ell. D’aquí que entre l’any que ve i el 2023 la parapública procedirà a demolir l’immoble. Això sí, ho costejarà la parapública a través del fons de reserva de jubilació. I això que no està gens clar qui ha de pagar les proteccions que s’han de construir de forma prèvia a l’enderroc. Inicialment ho havia de fer el Govern.

La demolició i tot les tasques preparatòries i col·laterals tindran un cost de 3,3 milions d’euros. 2,7 en xifres rodones seran invertits durant el 2022 si s’atén la previsió pressupostària del Fons de Reserva de Jubilació (FRJ). Durant l’any que ve, la voluntat és construir les proteccions al tomb de l’antic edifici per evitar mals majors posteriors -i això té un cost arrodonit d’un milió d’euros- i després avançar en l’enderroc. La parapública admet en el pressupost de l’FRJ que “completar la demolició de l’antic centre hospitalari de Santa Coloma i la protecció d’aquest terreny i les propietats contigües dels riscos geològics de la zona i que, segons resolució del Govern d’Andorra, han d’anar a càrrec del FRJ”.

Amb independència de la resolució final sobre qui ha de pagar les proteccions contra els riscos geològics de la zona (i inicialment, era una responsabilitat que pertocava a l’Estat via injecció governamental i no pas fent servir diners dels afiliats a la Seguretat Social), des del Fons de Reserva de Jubilació “es considera que cal prioritzar la finalització d’aquest projecte complex, que s’ha estat analitzant des de fa anys i que es va iniciar de manera efectiva al desembre de 2020 amb la sol·licitud de la llicència d’obres per dur a terme l’enderroc presentada al comú d’Andorra la Vella”.

Així, el pressupost preveu que, per evitar un nou endarreriment, el fons lligat a la CASS es faci càrrec provisionalment del cost de les proteccions mentre no es hi hagi una resolució definitiva sobre qui ha d’assumir aquest cost. “Aquest projecte contribuirà a millorar la seguretat de les persones i dels edificis a la zona, i permetrà treballar en les possibilitats de futur d’aquest bé immobiliari”, manté el Fons de Reserva de Jubilació.

Comentaris (22)

Trending