Cinc euros més al mes a la factura de la llum a casa i dos-cents a la botiga (com a mínim)

Govern i FEDA oficialitzen l’increment de l’energia elèctrica d’entre un 15 i un 20% a les tarifes domèstiques i d’un 25% per als grans consumidors, i fa pagar als comuns el 50% del cost de l’enllumenat públic, que fins ara la distribuïdora no cobrava

Les noves tarifes les aplicarà FEDA a partir de la factura del mes d'abril.
Les noves tarifes les aplicarà FEDA a partir de la factura del mes d'abril. Toni Solanelles

A partir de la factura del mes que ve, la llum li sortirà, com a mínim, cinc euros més cara a casa. O més de 13 si té calefacció elèctrica. A aquell que tingui un restaurant o un comerç, l’increment ja superarà els 200 euros. I els grans consumidors -centres comercials, estacions d’esquí, fàbriques…- poden haver d’assumir una puja de prop de 1.500 euros. Però si s’escolta el Govern, ‘no estamos tan mal’. El context és altament volàtil -fet que impedeix garantir que no hi hagi d’haver noves puges durant l’any- i l’entorn -Espanya, França- estan pitjor.

Si la comparativa amb els països estrangers beneficia l’administració, s’aplica. Si és a la inversa, no cal tenir-la en compte. I és el cas d’una energia elèctrica que va disparada des de fa temps i respecte les tarifes de la qual el Govern i FEDA havien anat fent la viu-viu. Fa mesos, ja abans de Nadal, que diversos responsables de l’executiu van anar advertint que un cop passés l’hivern… però s’ha esperat tant que ha esclatat malauradament una guerra i ara els increments que s’han d’aplicar són certament inusuals al Principat. La ministra de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el director general de FEDA, Albert Moles, han confirmat aquesta tarda el que l’Altaveu va avançar anit: les llars pagaran a partir de la propera factura entre un 15 i un 20% més.

La factura de FEDA s'encarirà molt notablement.

Relacionat

Les llars hauran de pagar entre un 15 i un 20% més en la factura de la llum a partir del mes que ve

D’aquí surt una forquilla que va de 5 a 15 euros mensuals, aproximadament. I els percentatges es van incrementant fins al 25% que s’aplicarà als grans consumidors. O el 26% que es carregarà a les distribuïdores parroquials que, però, han d’aplicar les tarifes estatals acordades, que no tenen cap tipus d’increment si són bonificades. És a dir, en aquells domicilis (se’n beneficien un miler de persones) en què es rep algun tipus de prestació social d’ajut no hi ha lloc a pagar més d’electricitat. S’ha mirat “d’evitar al màxim l’impacte sobre les famílies”, ha deixat clar la titular de Medi Ambient.

0330 Presentació tarifes electriques (arrastrado)

impacte

En canvi, i no ho ha dit ben bé així però sí que s’ha entès de tal manera, es penalitzen aquells que més consumeixin. Una manera com una altra, ha vingut a dir Calvó, de fomentar l’estalvi. Per bemolls. Com que ve el bon temps -excepte aquest proper cap de setmana, diuen les previsions- i la claror, hi ha marge per reconduir hàbits. “L’estalvi té més sentit que mai”, ha dit la ministra, moixa bona part de la compareixença. I ha fet la crida a estalviar tant a ciutadans com a empreses. I a canviar d’hàbits, ja s’ha dit.

Més coses. Per posar-se a anunciar més canvis, Calvó i Moles han anunciat que l’enllumenat públic deixa de ser gratuït. Fins ara l’assumia tot FEDA. A partir d’ara els comuns abonaran el 50%. És a dir, prop de mig milió d’euros anuals en conjunt. I també es farà pagar per en els punts de càrrega dels cotxes elèctrics. S’ha acabat la prova pilot. Total, com que els que més usen els dispositius són els turistes, ha vingut a dir la ministra… La cosa no va de broma. Gens ni mica.

LA JUSTIFICACIÓ

De fet, i ja se sabia perquè havien anat transcendint alguns detalls els darrers dies, l’increment seria notable, molt notable, pel que sol ser el Principat. Que era una molt mala notícia n’eren plenament conscients els dos encarregats d’anunciar-la. Sílvia Calvó s’ha mostrat especialment incòmoda, sobretot en el tram inicial prou llarg de la compareixença. La ministra és conscient de l’impacte que pot tenir una decisió com aquesta. Vaja, de l’impacte que tindria en una altra societat. En un altre país.

Amb tot, i després d’anunciar l’increment percentual genèric per a les tarifes domèstiques, tota la primera part de la compareixença ha estat enfocada a argumentar tot el que ha fet FEDA per Andorra i el que ha de poder continuar fent. Que els ajuts per la pandèmia, que la contribució al fons solidari Covid. La conjuntura i el context han fet estroncar la voluntat de contenir qualsevol pujada. Almenys, qualsevol pujada desbocada com la que s’ha hagut d’aprovar finalment, tot i que queda lluny de les espanyola i francesa. Això també ha quedat clar.

Sílvia Calvó i Albert Moles exposant els canvis.
Sílvia Calvó i Albert Moles exposant els canvis. Toni Solanelles

Calvó, que ha deixat clar en més d'una ocasió que l'operadora energètica “ha parat cops” i en continua parant, ha parlat de FEDA com a “garant” de la distribució de l’energia al país. Ha parlat de rol estratègic i que s’ha de poder “garantir la continuïtat de l’empresa pública”. Amb tot, ha remarcat la ministra, que ha passat un mal tràngol amb l’anunci gairebé sols comparable amb el “malson” que ha assegurat el portaveu governamental, Eric Jover, que ha assegurat que estan passant els gestors com Albert Moles per tancar els números, s’ha buscat “el mínim increment possible” i mirar de busca certa estabilitat a les tarifes.

Calvó: “Jo no vull assegurar res. No em feu assegurar que no hi haurà noves actualitzacions de les tarifes”

Però no. Ningú pot garantir estabilitat en temps de turbulències. I el director general de FEDA ho ha hagut d’admetre parlant del pressupost de la parapública i el resultat que pot arribar a obtenir aquest 2022. I Calvó, demanada per si hi pot haver noves puges, ha estat avui més rotunda que fa uns dies: “Jo no vull assegurar res. No em feu assegurar que no hi haurà noves actualitzacions de les tarifes.” En tot cas, ha dit Jover, l’únic que es pot garantir és que en el curt termini no se li exigeix a FEDA obtenir beneficis. Més encara, ja es compta amb un petit dèficit. O no tan petit. Però en cap cas superior als 5,5 milions amb què s’acabarà tancant el 2021.

I Calvó i Moles han tornat a insistir en la necessitat de treballar per la sobirania energètica, perquè FEDA disposi dels recursos necessaris per poder fer les inversions escaients. I s’ha remarcat la bona feina feta als despatxos per tal de garantir que quatre de cada deu Mw que s’utilitzen, tenen un preu fixe perquè s’han negociat contractes a deu anys amb les subministradores. I els contractes tot just han començat a ser operatius entre el 2020 i aquest mateix 2022. I els preus estaven pactats i tancats. Ara cal buscar una nova finestra d’oportunitat en un termini màxim de cinc anys per tornar a renegociar acords de llarga durada. De moment, les tarifes energètiques poden fer saltar alguns ploms.

Etiquetes

Comentaris (24)

Trending