Les llars hauran de pagar entre un 15 i un 20% més en la factura de la llum a partir del mes que ve

L’increment que aprovarà aquest dimecres el consell de ministres encarirà l’energia elèctrica un 22% a la majoria de comerços i restaurants del país i un 25% als centres comercials o les estacions d’esquí

La factura de FEDA s'encarirà molt notablement.
La factura de FEDA s'encarirà molt notablement. ARXIU

Si vostè paga 40 euros al mes d’electricitat, en el seu domicili, a partir del mes que ve li haurà de sumar un 15% més. Si la factura li sol pujar a 70 euros, per posar una xifra, l’increment amb què ha de comptar se situarà al tomb del 20%. Si té una botiga petita petita, l’augment no li baixarà d’aquest 20%. Però la majoria de comerços i establiments de restauració del país veuran com la factura s’apuja un 22%. I les grans superfícies comercials o les estacions d’esquí -és a dir, qui tingui contractats més de 250 Kw de potència- hauran d’assumir puges del 25%.

Punt amunt punt avall, aquests són els encariments percentuals tarifaris que el Govern aprovarà aquest dimecres. La situació és tan alarmant i políticament pot generar tant desgast, que l’executiu s’ha pres la molèstia, els darrers dies, d’anar exposant el pla d’increment tarifari als cònsols, als grups parlamentaris, a les distribuïdores parroquials… i, si ha calgut, amb la presència explícita del cap de Govern, Xavier Espot. “No ens podem permetre enfonsar FEDA”, és el lema governamental. La puja del preu del Mw, disparada més encara arran de la guerra a Ucraïna, ha fet saltar totes les alarmes. Però la mala planificació de FEDA, encara que no es vulgui reconèixer, també hi té a veure, asseguren les fonts consultades.

Amb les reunions mantingudes aquests darrers dies -Espot, Sílvia Calvó, Marc Rossell, Carles Miquel, Albert Moles i qui ha calgut- s’ha intentat posar tiretes a una ferida que serà molt sagnant. I que dispararà de forma alarmant la inflació. Si no es redreça la situació, i no fa pinta d’haver-ho de fer, l’IPC d’aquest 2022 pot experimentar xifres de dos dígits. És a dir, per sobre del 10% en un país on aquests increments no es traslladen directament als salaris dels treballadors però sí que es reflecteixen en el preu dels lloguers, per posar dos exemples.

MITJANA DEL 20%

En tot cas, la mitjana dels increments que aprovarà aquest dimecres el Govern és de l’ordre del 20%. I com més es consumeix, més es paga. Això sí, la tarifa bonificada, aquella que paga un domicili els titulars del qual reben algun tipus de prestació social, aquesta tarifa, no es toca. Però la resta es dispara tot. Sense contemplacions. La tarifa domèstica s’incrementarà entre un 15 i un 20%. Com que va per trams, l’increment se situarà en la part baixa de la forquilla en els primers trams i anirà pujant.

Passa el mateix en les denominades tarifes professionals, que estan dividides en blava (menys de 25 Kw contractats), vermella (entre 25 Kw i 250 Kw) i verda (per sobre dels 250 Kw). Fent un capmàs, perquè públicament els increments no es publicitaran fins aquest dimecres, els augments, seguint els colors tarifaris, seran de l’ordre del 20%, el 22% i el 25%. La justificació oficial és que es tracta d’una tendència mundial. En la seva explicació, el Govern evitarà assegurar que no hi haurà cap més increment durant el que resti de l’any. Tampoc no es garantirà que en cas d’un abaratiment del preu de compra de l’energia, les tarifes detallistes baixin.

DE 6 CÈNTIMS EL KW A PUNTES DE 70 CÈNTIMS

El maldecap és molt important a nivell governamental. Encara que en menor mesura que en el cas d’Andorra Telecom, els darrers anys -i no només arran de la pandèmia- s’ha anat tibant dels beneficis de FEDA i enguany, el 2021, vaja, es passarà d’unes previsions de guanyar uns 15 milions d’euros a tancar l’exercici amb una xifra en vermell de 5,5 aproximadament. Un escenari totalment diferent i molt preocupant.

I això que l’energètica tenia, té de fet, contractes firmats a llarg termini amb les subministradores. Contractes a deu anys que han permès que al tomb del 45% de l’electricitat que es gasta al país no hagi experimentat oscil·lacions. Un 20% es produeix internament i el 35% restant és el gran maldecap. Habitualment, FEDA acudia al mercat per aquest 35% i, de mitjana, abonava 60 euros per cada Mw. És a dir, 6 cèntims d’euro per Kw. Al setembre, aquestes magnituds ja van passar a ser de 200 euros. És a dir, 20 cèntims. Però és que hi ha hagut puntes en què s’han arribat a haver de pagar 700 euros pel Mw. O el que és el mateix, 70 cèntims per Kw.

Imatge de la central de FEDA.

Relacionat

Govern busca que l’augment de la tarifa elèctrica aporti estabilitat però no pot descartar més puges

Ara mateix, el preu que es paga quan s’acudeix al mercat s’està estabilitzant al tomb dels 150 euros el Mw. 200 en no poques ocasions. Però és el triple, en xifres rodones, del que se solia pagar amb anterioritat. I si això se li afegeixen inversions internes poc acurades i planificacions poc perfilades, el resultat és poc menys que un desastre. Ara bé, comparat amb l’entorn, tot plegat una joia. Que aquest és un altre dels missatges que farà passar aquest dimecres el Govern quan anunciï la ‘tarifada’ de FEDA.

Etiquetes

Comentaris (16)

Trending