Govern busca que l’augment de la tarifa elèctrica aporti estabilitat però no pot descartar més puges

La ministra de Medi Ambient assegura que s’està treballant per generar el menor impacte en les famílies però avisa que el factor de la guerra a Ucraïna impedeix assegurar que no caldran més increments

Comentaris

Imatge de la central de FEDA.
Imatge de la central de FEDA. ARXIU

La pujada de les tarifes és cada cop més pròxima. Tot apunta que la decisió es prendrà la setmana vinent. Es busca un increment tarifari que permeti una estabilitat. Però no es pot garantir. La ministra de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha admès que no pot assegurar que hi hagi més endavant nous increments. El motiu? El factor guerra a Ucraïna, que fa que ara mateix sigui complicat prendre una decisió que garanteixi la seguretat volguda.

Preguntada per la qüestió, la ministra no ha volgut avançar xifres concretes, més enllà que el que no es tocarà serà la tarifa bonificada, de la qual actualment es beneficien un miler de famílies. A partir d’aquí, cap detall més. Tot just ha indicat que “treballem sobre varis escenaris”.

Calvó ha volgut posar en relleu que “hi ha el problema de la poca visió de futur que ens provoca la guerra, que ha estat un factor conjuntural que ha impactat molt en el preu”. I això és el que provoca la gran dificultat. I el que impedeix dir en veu alta que la pujada serà únicament aquesta. Al contrari, ha admès que potser caldrà més increments.

Logotip de FEDA a una de les oficines comercials.

Relacionat

La crisi de l’energia va fer que FEDA tanqués el 2021 amb pèrdues

“M’agradaria poder dir que no n’hi haurà més i donar seguretat, però estem davant un factor conjuntural molt important”, ha reconegut. “Mirarem de no tornar a impactar en les tarifes, però no ho puc assegurar perquè tenim poca visió del mercat; voldríem tenir el màxim d’estabilitat i que el ciutadà no es vegi sotmès a increments de repetició, però no podem”, ha explicat.

Calvó, que ha avançat que un escenari probable és una “pujada gradual en funció del consum”, ha defensat que la mesura mantindrà encara la “competitivitat” del preu en comparació amb els països de l’entorn. També ha defensat que és necessària perquè cal assegurar que FEDA té els recursos per “implementar les infraestructures que ens han d’ajudar a ser menys dependents del mercat internacional”.

En aquest sentit, ha recordat que l’impacte de l’augment de preus a l’estranger s’ha pogut minimitzar gràcies al fet que el 40% del que es compra es fa sota uns contractes signats a llarg termini. “Llavors, el cost era una mica superior al que hi havia, però aportava seguretat. Ara, això no s’ha trencat”, ha comentat.

Etiquetes

Comentaris (13)

Trending