La nova interconnexió elèctrica amb Espanya trigarà a fer-se entre tres i quatre anys

FEDA posa en marxa parcialment la nova línia entre Encamp i Grau Roig, que gairebé triplica la capacitat de transport interna d’electricitat, un projecte que ha suposat una inversió de 18 milions d’euros

Moles i Adrià Arasa, del departament d'enginyeria parlen amb una de les noves torres de fons.
Moles i Adrià Arasa, del departament d'enginyeria parlen amb una de les noves torres de fons. G. P.

FEDA confia poder iniciar els “pròxims mesos” el projecte que ha de servir per incrementar la capacitat de transport d’energia des d’Espanya. Tot, però, està pendent de tancar la negociació amb el govern veí per tancar el cost i quina part assumeix cada Estat. Es tracta de la darrera fase del pla encetat el 2005 per augmentar la capacitat de la xarxa, que ara fa un pas clau amb la posada en marxa de la nova línia entre Encamp i Grau Roig, que ha tingut un cost de 18 milions d’euros. Ara ja funciona un dels circuits i abans de finals d’any ho farà totalment, a la vegada que es retira l’estructura de l’anterior.

Ja fa dies que la nova infraestructura de transport s’ha posat en marxa. Per ara, a mig gas. Amb només un dels dos circuits, que ja suposa una capacitat una vegada i mitja superior a l’anterior. Quan el segon estigui totalment operatiu, s’haurà gairebé triplicat. I això és clau per atendre la demanda creixent d’electricitat. “Ara podem afrontar l’entrada a la xarxa de moltes calefaccions i de cotxes elèctrics i també, en el futur, connectar-la a les fonts de producció renovables”, ha explicat el director de la companyia, Albert Moles. Per la seva banda, Adrià Arasa, del departament d’enginyeria, ha destacat que amb la línia “estem sobrats per a l’abastiment”.

Això sí, la xarxa encara té un “coll d’ampolla”, tot i que no a l’interior del país. És la connexió amb Espanya. Cal fer un projecte similar al que s’ha fet entre Encamp i Grau Roig al tram actual entre la frontera del riu Runer i Adrall. Lògicament, es tracta d’una infraestructura que requerirà el vistiplau i la col·laboració de les autoritats del país veí del sud. En això s’està. Falta concretar cost i com es reparteix, però Moles ha indicat que es vol avançar ja en aquesta direcció.

“Volem intentar començar en els pròxims mesos”, ha afirmat. Tot i això, també ha alertat que es tracta d’un projecte que requerirà, diners a banda, temps. “Tres o quatre anys”, ha apuntat el director de FEDA. Justament, ha indicat que “les negociacions amb Espanya s’estan acabant de tancar”.

-seguirà ampliació-

Etiquetes

Comentaris

Trending