Empresonat per ser extradit un francès de 62 anys relacionat amb l'afer del contraban i expulsat el 'fardista' detingut

Comentaris

Empresonat per ser extradit un francès de 62 anys relacionat amb l\'afer del contraban i expulsat el \'fardista\' detingut
Empresonat per ser extradit un francès de 62 anys relacionat amb l\'afer del contraban i expulsat el \'fardista\' detingut

Una expulsió i una nova detenció en el marc del combat contra el contraban de tabac en els punts fronterers francoandorrans. Mentre a primera hora d’aquesta tarda s’ha traslladat fins a la duana juxtaposada del Baladrà l’home detingut aquest dijous al vespre en un dels controls de passadors de contraban, el migdia la policia practicava un nou arrest, el d’un home francès de 62 que feia estada al Principat i que ja ha estat internat al centre penitenciari de la Comella per afrontar un procés d’extradició sol·licitada per les autoritats franceses en relació al pas de tabac.

El ‘fardista’ arrestat dijous per saltar-se un dels controls -un home de 22 anys que intentava fugir per un camí a la zona del Juclà després d’abandonar el cotxe que conduïa- que la policia andorrana havia establert en diversos punts fronterers del país amb França (el Pas, Incles, Canillo, Encamp…) ha estat expulsat sobre les sis de la tarda després de passar a disposició judicial. Fins poques hores abans havia estat detingut al despatx central de la policia, a l’edifici de l’Obac, on hi va arribar anit. Estava acusat de desobediència a l’autoritat atès que va fer cas omís als avisos dels agents policials. L’operació, amb la utilització d’un helicòpter i tot per traslladar policies fins als llocs on es van establir els punts de control, va comportar el control d’una vintena més de passadors.

La immensa majoria dels controlats -de fet, tots menys un segons les fonts- caminaven sense cap tipus de documentació. Això, evidentment, dificulta la identificació davant qualsevol control. En un comunicat oficial, la policia ha explicat aquest divendres que l’operació de dijous va anar de les 3 de la tarda a les 11 de la nit hi van participar set agents de grup antifrau del departament de Duana i vint agents més, en aquest cas de policia, de les unitats de frontera i estrangeria, de grups especialitzats i de guies canins.

L’operació es fa efectuar atenent que darrerament s'havia observat a la frontera del Pas de la Casa un increment important de persones no residents que es podrien dedicar al tràfic de mercaderies sensibles, i més concretament de tabac, pel mètode conegut del fardell. En el dispositiu es va controlar, exactament, un total de 25 persones establertes al sud de França, d'edats compreses entre els 22 i 27 anys i majoritàriament d’origen magrebí. Entre els controlats es va detectar la presència d’un menor, que va ser lliurat als duaners francesos. La resta de persones van ser foragitades per la frontera del Baladrà, així com sengles incoacions de propostes d’expulsió. Una situació molt similar a la que ha acabat vivint l’únic detingut en l’operació.

L’únic arrest que es va produir per l’operatiu muntat té el seu origen en un control de carretera, a les 16.30 hores, a l’encreuament d’Incles. Agents de policia clarament visibles i amb la indumentària per dur a terme aquesta tasca, van voler controlar els ocupants d'un turisme Ford Mondeo amb matrícula francesa. El conductor del vehicle va fer cas omís a les indicacions d'aturar-se i es va donar a la fuga. Un dels agents, segons el comunicat del propi cos de l’ordre, es va veure obligat a saltar al marge de la carretera per no ser envestit pel vehicle. Es va iniciar la recerca per aire amb helicòpter i per terra amb el suport de guies canins, i posteriorment es va controlar i detenir al conductor a prop del camí de Juclà, per un presumpte delicte contra la funció publica. En aquest aquest cas van comissar 690 paquets de tabac.

Dues hores més tard d’aquell incident a Incles, també a la carretera general CG2, a la zona coneguda com ‘la corba del trampolí’, un Renault Clio amb matrícula francesa. Els seus tres ocupants van donar-se a la fuga en detectar la presència policial. Posteriorment, i per mitjà de l'helicòpter es van aconseguir controlar a la zona del Pic Maià. La detenció va permetre confiscar 997 paquets més de tabac. En total, es van agafar 1.687 paquets de tabac. Això són tres caixes i mitja. Molts dels ‘fardistes’ o ‘fardellistes’ carreguen a l’esquena, com a mínim, una caixa cada cop que passen per la muntanya.

Petició d’extradició

Més enllà d’això, aquest divendres ha entrat a la presó un home francès de 62 anys la detenció del qual l’haurien reclamat les autoritats franceses. L’arrest s’hauria produït pels volts del migdia, i després de completar-se el procediment ordinari en aquests casos -és a dir, conduir l’arrestat davant el batlle perquè faci la constatació oportuna de la identificació del detingut i que avali que es tracta de la persona sol·licitada en la petició d’extradició- se l’ha traslladat a la Comella.

És la segona persona en pocs dies que es deté a petició de les autoritats franceses. En gran mesura, la demanda s’ha fet arran de la informació recopilada arran de la detenció d’un duaner francès que està empresonat a Perpinyà. El primer dels arrestats en les condicions descrites era un resident portuguès de 31 anys vinculat a un establiment del Pas de la Casa dedicat a la venda, entre altres, de tabac.

Comentaris

Trending