La impremta Solber tanca portes després de 62 anys d’activitat

L’empresa familiar d’Andorra la Vella s’ha vist afectada per la crisi provocada per la pandèmia de coronavirus

Comentaris

Gerard Solano junt a la màquina laminadora.
Gerard Solano junt a la màquina laminadora. ARXIU

La impremta Solber tanca les portes després de 62 anys. L'empresa familiar dels germans Gerard, Òscar i Olga Solano Bernat, s'ha vist afectada per la crisi de la pandèmia, per les dificultats de subministrament de paper, i per l'encariment dels materials. També hi ha tingut a veure el fet que moltes impressions es facin fora d'Andorra buscant tarifes més baixes. Solber, que havia tingut 39 treballadors, va acabar amb només nou.

La impremta Solber, ubicada al carrer Roureda de Sansa d'Andorra la Vella, va ser fundada l’any 1960 i es va convertir en una de les empreses capdavanteres en aquest sector al país amb màquines òfset SpeedMaster de dos i quatre colors, ordinadors amb les darreres versions del programari, plòters per a proves de contracte i impressions de gran format, guillotina, encunyadora i estampadors. Va adquirir una màquina laminadora per acabar, d'aquesta manera, amb l'externalització del servei. Així escurçava els terminis, ajustava el preu i tenia un control directe sobre la qualitat del producte final. La laminadora pot ser utilitzada per un sol operari.

Un dels darrers treballs que s'han fet a la impremta ha estat el poemari de Joan Ramon Marina '‘Res que no sabessis de mi’. Precisament, l'editor del llibre, Robert Basart ja va avançar a la presentació del volum ‘Les Màximes, avui i sempre’ el tancament de Solber, sense esmentar, però, el nom de la impremta i reivindicant que "calia tornar al mercat de proximitat".

A Solber s'imprimia el BOPA abans de ser publicat només en format digital. Ha estat amb Envalira de Josep Rodríguez i Francesc Ribes; i Grafinter d'Amadeu Nadal, una de les grans impremtes del país.

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending