Demanda al Banc d’Espanya de 250 milions per liquidar de forma “desproporcionada” Banco Madrid

La petició l’han fet per ara els màxims accionistes de BPA i, per tant, també de la seva filial espanyola i no es descarta que més endavant, si la reclamació prospera, s’hi afegeixin altres socis de l’entitat

Banco Madrid era una de les entitats bancàries que més creixien a Espanya quan va esclatar el 'cas BPA'.
Banco Madrid era una de les entitats bancàries que més creixien a Espanya quan va esclatar el 'cas BPA'. ARXIU

Els màxims accionistes de Banca Privada d’Andorra (BPA) i, al seu torn també, socis principals de Banco Madrid, els germans Higini i Ramon Cierco, han interposat una demanda per responsabilitat patrimonial davant el Banco d’Espanya per la intervenció i liquidació posterior i de forma “desproporcionada” de Banco Madrid. La reclamació s’ha formalitzat recentment després que es confirmés davant els tribunals espanyols l’arxiu de la causa que acusava la filial de BPA a Madrid de promoure el blanqueig de capitals.

La demanda, que es troba ara en seu administrativa i que pot acabar davant els tribunals si el regulador no atén a la petició dels Cierco, està complementada amb un informe pericial sobre la repercussió que va tenir l’actuació del supervisor bancari espanyol. En la demanda, segons que ha avançat ‘El País’, s’hi deixa clar que la intervenció es va produir “malgrat que la situació de liquiditat i solvència de Banco Madrid, en el moment de la seva intervenció, era molt superior als mínims legalment exigits”. La demanda indicat que Banco d’Espanya va poder adoptar mesures menys lesives i allunyades de la “injustificada intervenció”, que finalment va comportar que l’entitat se n’anés en orris en haver creat un “pànic bancari” de manera artificial.

Banco Madrid era una de les entitats bancàries que més creixien a Espanya quan va esclatar el 'cas BPA'.

Relacionat

Els supervisors financers espanyols desestimen accions contra Banco Madrid

La petició feta davant el Banc d’Espanya considera que la intervenció del supervisor va ser “absolutament desproporcionada i irresponsable”. I que es va fonamentar en la generació d’un escenari artificial a partir de les pressions fetes per la denominada policia patriòtica en la seva obsessió per obtenir les dades bancàries dels suposats líders nacionalistes catalans i el presumible lliurament de dades falses o alterades a les autoritats americanes per tal d’orquestrar, a través de la ‘notice’ del FinCEN, un ‘atac’ contra BPA i de retruc contra Banco Madrid que al capdavall van comportar la ‘mort’ de les dues entitats bancàries.

La demanda, presentada a principi del mes d’octubre, deixa clar que els tribunals, tot analitzant la querella interposada per un parell d’empreses clients contra Banco Madrid, es va acabar resolent que l’entitat duia a terme els controls de prevenció del blanqueig necessaris i, fins i tot, per sobre de la mitjana exigible. I que els protocols a l’efecte estaven actualitzats i fins i tot s’havien reforçat més enllà de l’exigit. Entre l’arxiu d’aquesta causa i el convenciment que el conglomerat BPA-Banco Madrid va ser víctima d’un atac orquestrat es motiva la petició. Els 250 milions sol·licitats són l’equivalent al valor del banc espanyol en relació a la participació que en tenien els accionistes majoritaris. No es descarta que altres socis s’afegeixin a la reclamació si la interposada ara per ara acaba prosperant.

Comentaris

Trending