Les companyies de bus exigeixen a Govern que posi per escrit la proposta de compensació

Coopalsa i Nadal es mostren “atònites” i consideren “una falta de respecte” la manera de procedir de l’administració

Diversos busos de línia davant l'estació nacional.
Diversos busos de línia davant l'estació nacional. Toni Solanelles

Cada dia que passa, la distància que separa les companyies concessionàries de les línies de bus i el Govern és més gran. I la possibilitat d’arribar a qualsevol tipus d’acord, més complicada. Coopalsa i Nadal exigeixen a l’executiu que qualsevol proposta que vulgui fer, primer, que la posi per escrit. I a partir d’aquí que es pugui analitzar la situació. Es refereixen al fet d’oferir, l’administració a les empreses, que agafin la compensació que ja es reconeix que els pertoca i que segueixin negociant per la resta.

D’una manera o altra, cadascú a la seva manera, els màxims responsables de les dues companyies concessionàries estan manifestament decebudes. El director gerent de Coopalsa, Gabriel Dallerès, parla d’“atònits”. El seu homòleg de Nadal, Bartumeu Gabriel, lamenta que Govern “va jugant, va tibant la cordeta” i considera “una falta de respecte” la manera d’actuar del ministeri que encapçala Jord Gallardo i, ara ja, una vegada publicitada la proposta per part d’Eric Jover, de tot el Govern.

Un bus aquesta tarda pel centre d'Andorra la Vella.

Relacionat

Govern ‘convida’ Nadal i Coopalsa a acceptar la compensació que els ofereix i seguir negociant

Dallerès i Gabriel coincideixen plenament en què l’oferiment anunciant públicament pel portaveu governamental s’ha de posar per escrit. Que les paraules se les endú el vent. “Això no val, que ho posin per escrit”, diu l’executiu de Nadal. El director de Coopalsa considera que “hauríem de seure i veure quina proposta tenen, perquè el Codi de l’administració” hi ha moltes coses que no permet. De fet, manté Dallerès, no creu que sigui legal que es transfereixin diners públics a empreses privades perquè sí.

Per tant, “nosaltres entenem que s’ha de fer un document; que ho posin per escrit”. Ja troba bé fins i tot el director-gerent de Coopalsa que el Govern, suposadament, “no vulgui perjudicar les operadores, que no vulgui tensionar les seves tresoreries”. Però la paraula no serveix. De fet, Dallerès té fins i tot dubtes que serveixi un document reconeixent un a compte. “Serà complicat de fer”, explica l’empresari encampadà.

NEGAR-SE A FER EL SERVEI

Els dos executius estan farts del Govern. Dallerès ho mostra menys. Gabriel ho evidencia més clarament. “Ens estan fent el mateix que amb l’equilibri financer” del primer any. Que acceptin un a compte, que facin un recurs per la resta i, després, l’administració tomba el recurs i cap a la Justícia a barallar-se. “Ens estan escanyant, ens estan fent patir moltíssim. Què volen, que tanquem?”, es demana Bartumeu Gabriel. Doncs recorda que hi ha dues-centes famílies en joc.

“Quan nosaltres tenim un error amb una freqüència o arribem tard a una parada la resposta ha de ser immediata perquè l’usuari és el primer”, però si es tomba la truita, l’administració es fa l’orni

Per al gerent de nadal “la forma d’actuar” de l’administració “no és lícita”. Amb decisions unilaterals, sense comunicar res. “Estan estirant molt la corda”. “Quan nosaltres tenim un error amb una freqüència o arribem tard a una parada la resposta ha de ser immediata perquè l’usuari és el primer”, però si es tomba la truita, l’administració es fa l’orni quan “entenem que nosaltres tenim el dret de demanar i ells, l’obligació de respondre”.

“Govern ha d’assumir els costos”, clama Gabriel lamentant que el que no pot ser és que es vagin fent promeses, oferiments, dient que “pagaran ells”, però no expliquin “ni quan ho pagaran ni com ho pagaran”. Ara és per la gratuïtat total. Però ja ha passat el mateix des de fa 8 mesos amb la rebaixa tarifària, amb la reducció del preu de l’abonament mensual. “Ens hauríem hagut de negar a fer el servei fins que no hagués estat tot clar”, conclou el director de Nadal.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending