La CASS (i els deutes amb industrials) porten la històrica constructora Buiques a la fallida

Alguns dels últims gestors de l’empresa, que es va veure immersa en diferents projectes financerament insostenibles al seu dia, activen la societat Byld per continuar treballant

Instal·lacions de Buiques a Escàs.
Instal·lacions de Buiques a Escàs. Toni Solanelles

Gran gran, no ho havia estat mai. Tampoc no havia participat de l’obra pública com altres. Però en l’àmbit de la construcció privada, Buiques havia tingut un bon cartell i una notable feina. L’ambició de créixer i promoure habitatge amb acords poc ben travats i sense suport financer més enllà del prestatari i altres moltes dificultats que han anat sorgint aquests darrers anys han acabat portant Construccions Buiques a la fallida. De fet, la Batllia ja ha acordat l’inici de la liquidació de la societat.

Les fonts consultades asseguren que el passiu serà d’uns quants milions d’euros. La fallida finalment l’ha instat la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), farta dels deutes contrets per la constructora. També hi havia pel deutes a múltiples empreses i industrials. En altres moments de la seva trajectòria, la constructora ja havia hagut de trampejar amb pòlisses de crèdit amb Andbank i Crèdit Andorrà, fonamentalment. Les dues primeres grans entrampades vindrien d’una promoció més enllà de Llorts i una altra a la Massana. Buiques també va sortir esquitxat per l’afer de la Portalada. No pas d’ara. Sinó de quan es va fer l’excavació del forat que més tard quedaria inundat.

La companyia, amb un volum de feina important entre la construcció privada, va passar moments complicats que es van anar superant però el canvi de gestors, del fundador inicial a alguns dels seus hereus, no hauria anat com es podia esperar

La part de treball que va fer el va acabar cobrant tard i malament, però alguna cosa en va treure després d’un estira-i-arronsa legal amb la família Cachafeiro. Llavors, però, les coses començarien a anar maldades. La marxa a Portugal del fundador i principal impulsor de l’empresa i tampoc no ajudarien gaire. L’acumulació de problemes s’ha anat succeint amb diners de retencions legals d’obres executades però encara no entregades de forma definitiva que es van ajuntar en el temps i que van contribuir, també, a cert col·lapse financer, de tresoreria.

La situació s'ha acabat d'agreujar des que les regnes de Buiques van ser assumides per part dels hereus del fundador de l'empresa. Tot plegat ja en l’inici d’una pandèmia que només ha fet que agreujar la situació. L’increment del preu dels materials tampoc no ha ajudat. La seu central de Buiques, els magatzems i zona d’estacionament de vehicles, a Escàs, va ser víctima d’un atac intencionat, d’un incendi provocat que va afectar diverses furgonetes i camions de la constructora la nit de Nadal del 2020. Tot plegat cada vegada més enrevessat.

Imatge d'una obra al país.

Relacionat

La pugna per mà d’obra podria estar rere l’incendi provocat en una constructora d’Escàs el Nadal

Els deutes i les pugnes empresarials, presumiblement, ja van estar rere aquell foc que encara ara s’està investigant conjuntament amb altres incidents violents que se sospita que formen part del mateix paquet i del qual, en aquest cas, Buiques en seria víctima, no pas responsable de res. Però la situació, és clar, no ajudava a sortir del pou sinó més aviat tot el contrari A fer el cas cada vegada més insostenible.

Al final, i a petició de la CASS, l’autoritat judicial ha declarat la fallida de l’empresa, que ja s’ha començat a tramitar. Paral·lement, segons les fonts consultades, alguns dels actuals gestors de l’empresa haurien activat una societat que feia temps que tenien creada però que no operava. O no operava amb prou fermesa. Byld, salvant les distàncies, agafaria el relleu de Buiques, però sense la crosta financera que aquesta darrera feia temps que arrossegava.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending