Buda o el referent de l’oci nocturn que abaixa la persiana per sempre

El complex Buda-Enjoy ha estat envoltat de polèmica durant anys, marcats principalment per les dificultats econòmiques de l’empresari que d’una manera o altra sempre hi ha estat al darrere, i ara ha hagut de tancar per ordre judicial

Una imatge del recinte, a tocar de l'avinguda de Salou.
Una imatge del recinte, a tocar de l'avinguda de Salou. ALTAVEU MÈDIA

Andorra perd un dels grans referents de l’oci nocturn i fins i tot, en certs moments, de la restauració, de les darreres dècades. Buda Espai Andorra ha tancat definitivament. Fa temps, molt temps, que l’establiment ubicat a l’avinguda de Salou penjava d’un fil. Fins i tot, de mig fil. A la discoteca-restaurant s’hi va celebrar encara una gran festa de Cap d’Any. Però l’acte que hi havia previst per a la vigília de Reis ja no es va celebrar. Buda -i la seva ‘filial juvenil’ Enjoy- han abaixat definitivament la persiana.

La Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) havia demanat en multitud d’ocasions que es declarés la fallida de la societat que explotava el complexe d’oci i restauració. La propietat de l’immoble tenia instat el procés de desnonament que finalment és el que hauria triomfat. Les fonts consultades han assegurat que semblava clar que durant el primer trimestre d’aquest 2023 Buda tancaria les seves portes. No ha calgut esperar gaire dies. El local ja està en gran mesura desmantellat.

Ja fa dies que no hi ha activitat. Va superar a la seva manera la pandèmia, però no ha pogut vèncer la multitud de problemes, especialment de caràcter econòmic, de l’empresari referent del local -encara que a Buda Espai Andorra hi havia altres socis més enllà de Josep Maria Loan, que fa anys que és un habitual del BOPA i té diversos processos de naturalesa diversa oberta. La Batllia segueix des de fa temps un procés de fallida personal de Loan i de la constructora que porta el seu nom.

Buda
Un dels accessos posteriors, tancat. | ALTAVEU MÈDIA

Fins i tot l’empresari tenia les accions de la mercantil que gestionava el local d’oci. Però en ser una societat diferent i no haver-hi fins ara cap acció contundent, Buda ha anat operant. A empentes i rodolons en moltes ocasions. Amb molta feina i amb la constant amenaça, fins i tot, d’accions penals atès que, com en moltes altres causes, hi hauria hagut una constant obstrucció a la Justícia per mitjà de fer cas omís als responsables de l’administració judicial de les fallides que afecten Loan.

Les fonts consultades han deixat clar que malgrat les connexions que hi ha, Construccions Loan i Buda Espai eren dues coses diferents. Ho són, vaja. Però és cert que hi ha hagut molts incompliments respecte de la CASS en relació amb les cotitzacions del personal. “Però sempre que la CASS collava fort, apareixia algú i abonava els deutes”, han exposat les fonts. El cost de l’arrendament del local, de les instal·lacions, són una altra cosa.

Buda
A l'interior encara hi queden algun material. | ALTAVEU MÈDIA

I hauria estat aquest darrer punt el que hauria portat, finalment, al tancament del local. S’han hagut d’esgotar les vies, perquè si hagués estat per ganes de la propietat de la parcel·la, ja faria temps que els gestors del Buda serien fora, lluny de l’avinguda Salou, i el local estaria tancat. A pany i forrellat, que és el que passa ara mateix.

La pandèmia es va endur l’Eivissa Experience hereva del Mort qui t’ha mort, primer, i Temple, després. Un conglomerat de molts problemes -també amb visites sovintejades de la policia per presumptes consums no adequats- s’ha acabat enduent el Buda. I l’Enjoy, que entre els adolescents ha tingut molts anys, els darrers sobretot, de gran requesta.

Comentaris (14)

Trending