Els temporers argentins han de registrar-se si volen entrar al programa de repatriació

El consolat de Barcelona recomana als seus nacionals omplir un formulari disponible a la seva web per poder avaluar quants vols seran necessaris perquè tothom qui vulgui pugui tornar al seu país

La seu del consolat argentí a Barcelona.
La seu del consolat argentí a Barcelona.

El consolat argentí de Barcelona recomana als temporers d’aquell país que estiguin a Andorra i que vulguin ser repatriats al seu país que s’inscriguin al formulari que trobaran a la seva web. La legació indica que és la forma de tenir les dades de quants compatriotes necessiten fer el viatge i, per tant, saber quants avions seran necessaris. El govern de la Casa Rosada ha suspès durant 30 dies tots els vols amb origen o destí a les regions més afectades per la crisi del coronavirus i això afecta directament molts dels treballadors que han vist com la campanya d’hivern acabava de forma abrupta.

L’esclat de la crisi, i sobretot la mesura de prohibició de vols, ha deixat molts argentins fora del país. L’executiu només deixarà operar una companyia, Aerolíneas Argentinas, que serà l’encarregada d’afrontar l’operació de repatriació. A partir d’aquest dimarts, l’operadora cancel·larà tots els vols regulars, inclòs el que té com a origen l’aeroport de Barajas, a Madrid. A partir d’aquí, s’haurà de desgranar el pla de retorn, que inclou els temporers que estan ara a Andorra.

Per ara, ja s’han anunciat els primers vols des de Miami. No hi ha gaire informació més. Des del consolat s’ha explicat que un dels detalls importants implica saber exactament quantes persones s’ha de repatriar. Per això, és tan important, indiquen, el registre via el formulari que es pot trobar a la web oficial de la delegació diplomàtica a Barcelona. I això ho han de fer, remarquen, tant aquells que tenien ja bitllet de tornada -ara anul·lat- com els qui encara no n’havien comprat.

Es tracta de la millor forma per, un cop es tingui la llista de les persones que volen tornar, poder planificar l’operativa. “És l’única manera de comptar i saber quants vols faran falta”, han apuntat. El formulari es pot trobar a la web de la delegació diplomàtica però s’envia directament cap a la cancelleria d’Afers Exteriors del govern argentí, que és qui centralitzarà totes les dades.

Des de consolat també s’intenta eliminar una de les pors que tenien molts temporers: el preu que pot tenir el viatge. I és que Aerolíneas Argentinas sol tenir, segons apunten molts dels argentins consultats, unes tarifes elevades. Des de la seu diplomàtica s’assegura que es treballa perquè el cost sigui “adequat”.

El que encara no està clar, sobretot pel que fa als argentins que es troben ara mateix a Andorra, és com es faria el trasllat cap a Madrid. Els vols sortiran obligatòriament des de Barajas i, per tant, s’haurà d’anar allà a agafar-lo, trajecte que ara mateix pot veure’s dificultat per les mesures de restricció de moviments que Espanya aplica per la declaració de l’estat d’alarma. Des del consolat s’admet que encara no hi ha una previsió i es recorda que es viu una situació molt dinàmica.

Un avió d'Aerolíneas Argentinas, una de les companyies que va repatriar extracomunitaris.

Relacionat

Els temporers argentins, amb por de quedar-se atrapats a Andorra

Comentaris

Trending