Els sindicats preparen per al darrer dia de campanya una manifestació contra la retallada social

La marxa, el 13 de desembre a la tarda-vespre, aniria des de la plaça Coprínceps fins a l’espai que hauria d’haver ocupat ‘The Cloud’, on es farà una concentració i parlaments

El 17 de desembre de l'any passat, un miler i mig de persones es van aplegar a l'avinguda Meritxell.
El 17 de desembre de l'any passat, un miler i mig de persones es van aplegar a l'avinguda Meritxell.
Gairebé un any després de la concentració que va plegar un miler i mig de persones a l’avinguda Meritxell, a l’altura del passatge Biscariet, els sindicats del Principat estan preparant una nova manifestació contra la retallada de drets socials que s’està vivint al país. Aquest cop, i si no hi ha canvis, es farà en plena campanya electoral. De fet, la voluntat és convocar l’acció per al 13 de desembre, el darrer dia de la campanya per a les comunals, gairebé com a acte de tancament.

El promotor inicial de l’acció és el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), encara que aquesta organització ja sap que compta amb altres col·lectius sindicals del país, i especialment també de l’administració. La denúncia principal és que un any després de la protesta multitudinària -inconcebible poc temps abans en un país com Andorra- enlloc de recuperar alguns drets que llavors es lamentaven haver perdut, el nou Govern continuaria purgant els sectors menys afavorits. O el que és el mateix, que es continuen buscant ‘forats legals’ per afavorir les classes benestants, els empresaris.

En aquest sentit, una de les queixes, per exemple, és que la llei de mesures en relació amb l’habitatge estableix enguany excepcions a la congelació del preu dels lloguers, unes excepcions que acaben esdevenint vies d’escapatòria perquè molts dels arrendadors puguin esquivar de forma efectiva la mesura de fre als preus. També hi ha malestar per les diverses retallades que es considera que s’està fent en matèria d’expressió pública a través de la modificació de la Llei de seguretat pública.

El 17 de desembre de l'any passat, un miler i mig de persones es van aplegar, en una de les concentracions més multitudinàries, a l'avinguda Meritxell, a l'altura del passatge Biscariet

Una altra de les queixes, que ja ve de lluny però en la qual ara es vol posar més accent que mai, segons les fonts, perquè el caire que ha adoptat esdevé insostenible és tot allò relatiu als saigs. Més enllà del tarannà o caràcter personal dels fedataris públics i la seva major o menor comprensió, es pretén fer un clam contra una llei que es considera que oprimeix fins a despullar les persones amb dificultats econòmiques, podent fins i tot embargar estalvis previstos per al finançament d’estudis.

En funció dels sindicats de l’administració que finalment acabin sumant-se a la protesta, en l’acte hi haurà més o menys incidència sobre la relació entre els funcionaris i el departament de Funció Pública. Les fonts indicades han assegurat que no hi ha cap intenció que es visualitzi una mena de posició de força dels funcionaris cap al Govern, sinó que el que es vol és que “es vegi ben clar que la classe treballadora, tota, està en contra del rumb que està agafant el país” i que es deixi clar que “els governants sempre decideixen a favor dels mateixos: els empresaris”.

La manifestació, l’hora d’inici de la qual encara no s’ha acabat de concretar, sortiria de la plaça Coprínceps i baixaria en marxa fins a l’espai que hauria d’haver ocupat ‘The Cloud’, i que un dels principals sindicalistes del país, el secretari general de l’USd’A, Gabriel Ubach, va batejar com a ‘plaça de la vergonya’. A la confluència de l’avinguda Meritxell amb el carrer Riberaygua i de la Borda s’hi haurien de fer els discursos i les arengues finals.

Les fonts consultades han assegurat que si bé “es vol fer veure que les eleccions comunals no tenen res a veure amb les generals”, els polítics, sobretot els dels grups o formacions afins al Govern, “són els primers en fer-nos veure que això no és així, atès que constantment ens diuen com un dels arguments pels quals els hauríem de votar que tenen connexió directa”. D’aquí que si hi ha “un canvi important en la direcció dels comuns” seria una manera de “demostrar que la política que es fa des de Prat de la Creu és totalment errònia i va contra el poble”.

Comentaris (3)

Trending