Els professionals del transport sanitari privat majoritàriament en contra del conveni que es cou

Els empleats d’Ambulàncies del Pirineu estan a l’espera de la resposta d’inspecció de treball sobre la proposta que hi ha sobre la taula i els dubtes que tenen

-
-
Els empleats d’Ambulàncies del Pirineu estan a l’espera de la resposta d’inspecció de treball en relació a la proposta de conveni col·lectiu que s’ha acordat amb l’empresa amb la intermediació de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A). En el marc de la tramesa del document, el departament laboral hauria de respondre alguns dubtes que tenen els treballadors, com per exemple els temps de descans que hi ha d’haver entre jornades. Ara mateix, la majoria dels professionals del transport sanitari de dita companyia votarien en contra del projecte de conveni.

No és la primera vegada que negocien un conveni. Però el que havia regit la seva activitat laboral fins fa poc ja ha caducat i per això se n’ha embastat un de nou. El dubte que tenen molts empleats, però, i per això les parts van amb peus de plom a l’hora de referir-s’hi, és que consideren que potser els sortiria millor regir-se ara per ara per la nova llei de relacions laborals que no acceptant el conveni que s’ha treballat amb la direcció de l’empresa, que té les limitacions pròpies, segons fonts sindicals, d’un contracte de concessió de servei que va signar fa quatre anys amb el SAAS i no s’ha millorat. L’objectiu rotund és que el marc laboral que es pacti blindi la feina de possibles anomalies com hi havia hagut i la pròpia USd’A havia denunciat.

Fins d’aquí un any i mig, aproximadament, no s’establirà, en cas que s’escaigui, un nou contracte amb la parapública. Per tant, el que cal veure és com es trampeja aquest espai de temps. Una opció, segons les fonts consultades, és que algunes de les demandes laborals dels treballadors que ara l’empresa no pot assumir siguin un compromís ineludible per al futur conveni. Per exemple, la petició que es reconeguin triennis. El conveni que ara hi ha sobre la taula regula horaris, formacions, descansos… No és clar, però, que Ambulàncies del Pirineu vulgui assumir cap compromís a futur.

Un dels principals interrogants fa referència a la durada que poden arribar a tenir les jornades o, el que és el mateix, els descansos que s’han d’aplicar

Però, justament, una de les peticions d’aclariment que s’hauria fet a inspecció de treball és que es pronunciï sobre els períodes de descans que hi ha d’haver entre jornades. Per norma general, l’actual normativa laboral ordinària estableix que han de passar un mínim d’11 hores entre jornada i jornada. Però deixa al marge d’aquesta obligació els professionals de la sanitat. Cal veure, doncs, si és adequat que una persona que trasllada malalts pugui estar 14 o 16 hores seguides treballant.

Més que un conveni negociat, segons les fonts consultades, la proposta que ara estaria damunt la taula és el resultat d’un neguit del personal que ha estat recollit parcialment per la direcció de l’empresa fins on el pot assumir. Per això hi hauria, ara mateix, més veus contràries que favorables, atès que hi ha el convenciment que l’esborrany de conveni és més perjudicial que el fet de regir-se per la llei laboral ordinària vigent. Sia com vulgui, s’espera el retorn del document validat per inspecció de treball i es preveu que durant la setmana que ve es pugui sotmetre a votació.

Comentaris

Trending