Els immobiliaris denuncien que els preus màxims dels certificats energètics han esdevingut mínims

Les noves exigències mediambientals, que no es veuen malament, “surten molt més cares que una taxació o el certificat d’habitabilitat”

Imatge d'arxiu d'una reunió d'agents immobiliaris.
Imatge d'arxiu d'una reunió d'agents immobiliaris.
La disbauxa que està generant l’obligatorietat d’haver de presentar o bé un certificat energètic o bé una etiqueta per poder consumar una operació de compra-venda immobiliària i, sobretot, els preus que s’estan aplicant continuen sent un maldecap evident entre els agents immobiliaris. Així ho han remarcat davant la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, i al secretari d’Estat Marc Rossell. Els immobiliaris lamenten que no s’hagués informat amb temps de l’entrada en vigor de l’obligació i es queixen que les noves exigències mediambientals “surten més cares que una taxació o un certificat d’habitabilitat”.

Calvó i Rossell van convocar els immobiliaris per aclarir malentesos. Segons els immobiliaris, aquesta trobada s’havia d’haver fet abans que entrés en vigor l’obligació d’haver de presentar els certificats o les etiquetes energètiques per poder escripturar immobles. De fet, el desconeixement de tot plegat seria el que estaria portant al bloqueig d’operacions més que no pas que no s’emetin dites certificacions, perquè arquitectes i enginyers sí que n’estan al cas i, de fet, segons els immobiliaris, quant a preu “aniran als màxims, una altra cosa és que quan ho tinguin rodat, que vol dir que ja tinguin elaborada una base de dades”, estabilitzin les tarifes a la baixa.

Una de les qüestions que els immobiliaris haurien descobert en la reunió amb els dos màxims responsables de Medi Ambient és que el màxim de 240 euros per un immoble de fins a 80 metres quadrats és per l’emissió de l’etiqueta, que és un resum simplificat del certificat, segons les fonts consultades. Aquesta etiqueta s’emet quan ja es disposen dades de consums energètics d’un habitatge en qüestió. Sinó es disposa d’aquestes dades s’ha de fer el certificat i aquí el preu s’eleva. El ministeri, segons els immobiliaris, “no han valorat ni la repercussió de posar en marxa la mesura d’immediat ni tampoc l’impacte del cost”.

No obstant això, els consultats consideren positiu la inclusió de la certificació mediambiental, aquesta no és pas la raó de la queixa, sinó com s’ha tramitat. “Però si després et recorden que hi ha un reglament del 2012 o una llei elaborada el 2018, poca cosa hi pots dir”. Cert, però, que durant la trobada amb Calvó i Rossell es va evidenciar l’enrenou que està generant tot plegat. També es va explicar que durant el que portem de 2020 s’han lliurat 23 certificats o etiquetes. Els immobiliaris esperen que la situació es vagi normalitzant i el preu s’acabi estabilitzant al tomb dels 100 euros. “Si la tarifa hagués estat de 100 o 120 euros d’entrada, tot aquest rebombori segurament ja no hi hauria sigut”, han assegurat les fonts.

-

Relacionat

Govern convoca el sector immobiliari per intentar apagar el foc del certificat energètic
-

Relacionat

La deficient gestió del certificat energètic paralitza compra-vendes d’immobles
-

Relacionat

El sector immobiliari tem una paràlisi per les dificultats per poder escripturar
La degana del Col·legi oficial d'arquitectes, Zaira Nadal

Relacionat

Els arquitectes i els enginyers validaran l'etiqueta energètica dels pisos
El president de l'AGIA, Jordi Galobardes

Relacionat

Sorpresa i malestar dels immobiliaris per la imposició del nou certificat energètic
-

Relacionat

Qualsevol immoble que es vulgui vendre a partir d’ara haurà de disposar d’una certificació energètica

Comentaris (8)

Trending