La deficient gestió del certificat energètic paralitza compra-vendes d’immobles

Tant la llei com el reglament són plenament vigents i, per tant, els notaris exigeixen per escripturar un document que ara per ara ni els tècnics que l’han d’emetre ni l’administració no tenen clar com s'ha de validar

-
-
El certificat energètic està comportant més maldecaps del que es podia preveure. Més enllà del debat sobre la seva idoneïtat -acceptat per la immensa majoria de parts implicades- o del preu de l’esmentat certificat -que ha generat més debat-, l’entrada en vigor del reglament que crea l’obligació de certificar la qualitat energètica dels immobles, de moment dels que es volen vendre, està frenant ara per ara operacions immobiliàries.

La llei relativa a la transició energètica és vigent des de l’1 de gener, i també el reglament sobre l’eficiència energètica que contempla la creació de l’etiqueta, del certificat, està en vigor atès que prenia efectes legals des de l’endemà mateix de la publicació de l’esmentada norma al BOPA. I ja fa un parell de setmanes que es va publicar. Per tant, i davant d’això, els notaris, per norma, no escripturen cap immoble que no incorpori dit certificat. I ara per ara ni els tècnics que els han d’emetre ni l’administració no estan en condicions d’expedir res de res, per la qual cosa tot està parat.

Les fonts consultades, properes a operacions immobiliàries, han explicat que com a mínim fins a final de març o principi d’abril no es podrà reactivar la situació amb l’escenari actual. D’aquí que des del sector immobiliari, i fins i tot des de l’entorn d’alguns propietaris, es demani una mena de moratòria o una transitòria per tal de no aturar operacions que ja estaven en marxa. De moment, però, no hi ha constància que això estigui a l’ordre del dia, que el Govern acabi dictant una mesura d’aquestes característiques.

En tot cas, fonts properes a l’administració sí que han admès que fins aquesta setmana vinent -en principi el dia 20 de febrer- no hi ha programada una reunió amb els professionals que han de dur a terme les revisions o els treballs pertinents per poder emetre els certificats. Hi ha tècnics que estan duent a terme els treballs necessaris per elaborar les certificacions, però queda acabar de fixar, segons les fonts, el procediment per validar aquests treballs. A més, han remarcat les fonts, l’alt funcionari responsable de l’elaboració del reglament des de l’oficina de l’energia hauria causat baixa laboral i això també està sent un element que alenteix tot plegat. D’aquí que al sector immobiliari hi hagi cert malestar.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending