El sector immobiliari tem una paràlisi per les dificultats per poder escripturar

Cada vegada es fa més complicat poder aconseguir hora en una notaria i, a més a més, l’exigència del certificat energètic encara ho fa més costós tot plegat

-
-

El sector immobiliari viu amb preocupació les mancances que viu el sector notarial del país. De fet, entre la circumstància que cada vegada és més complicat poder aconseguir tanda en una notaria i, per tant, poder escripturar es pot convertir en una odissea, i que ara ja s’exigeix el nou certificat energètic inclòs en un reglament aprovat fa deu dies i que està en vigor des de dijous amenaça de generar un col·lapse. O almenys aquest és el sentiment que tenen diferents professionals del sector.

Des de fa temps que entre els gestors immobiliaris hi havia el convenciment que feia falta almenys un notari més per poder agilitar la feina que hi ha des que el sector ha experimentat una reviscolada. De fet, fa poques setmanes el Govern va acordar que la nòmina de notaris al país passi de quatre a cinc i, en conseqüència, va aprovar el plec de bases del concurs per a la provisió d’un nou professional de la notaria. Però el nou notari, com ja va explicar l’Altaveu, no podrà exercir de forma efectiva fins la tardor del 2021.

Han coincidit en el temps un notari que es posa de baixa i ja no tornarà a exercir amb una altra oficina amb problemes de personal que tampoc no pot assumir amb normalitat la feina

I no només calia un notari més als quatre que oficialment funcionen. O funcionaven fins ara. Ja fa un cert temps que se sabia que la notaria Estañol començava a reduir la seva activitat. Fins al punt que de manera imminent, segons diverses fonts, l’atenció al públic deixarà de prestar-se al públic. Des d’aquesta setmana el titular de la notaria està de baixa mèdica i ja no es preveu que torni a estar en actiu. Caldrà veure com se soluciona aquesta qüestió. El que és clar és que la notaria no només no obre nous dossiers -de clients nous menys encara en rep- sinó que ha anat traspassant expedients.

Però no només aquesta notaria ha reduït l’activitat, n’hi ha un altre, asseguren les fonts, que té seriosos problemes de personal. Fins al punt que la setmana passada també va tancar alguns dies al públic en coincidir diverses circumstàncies que així ho van obligar a fer. Amb tot, han assegurat les fonts, per norma general ara les notaries no donen hora als immobiliaris fins que aquests no tenen tota la paperassa completada. La tanda, a més, no es fixa fins al cap de 25 dies, que és el termini que els professionals de la notaria s’han marcat com a necessaris per repassar el dossier.

Certificació

Tot plegat fa que el procés d’escripturació es vagi alentint. I si a això s’hi afegeix les dificultats i el desconeixement del nou certificat energètic, la situació encara es complica més. Les fonts consultades han explicat que no se sap ni poc ni gens com actuar davant el reglament de la certificació energètica en l’edificació, que suposadament ha de fer que el comprador sàpiga d’entrada quina pot ser la despesa usual que hagi d’afrontar en matèria d’energia (aquesta exigència no entrarà en vigor en el mercat del lloguer fins a l’1 de gener del 2023).

La certificació energètica és obligatòria per a les operacions de compra-venda des d’aquest dijous, quan va entrar en vigor el reglament que el contempla

Els consultats han explicat que pel certificat es demanen els consums dels darrers tres anys, uns terminis i una exigència que pot ser del tot estèril. Els consums, remarquen les fonts, depenen bàsicament de si l’immoble està habitat o no i del nivell de confort  que es vol tenir, a banda de circumstàncies molt més específiques i individualitzables com ara la qualitat dels aïllaments o, també, la tipologia dels residents al domicili. No és el mateix que hi hagi un bebè que tres o que els eventuals ocupants siguin joves o persones de mitjana edat o persones molt més grans.

Els notaris ja exigeixen el certificat per poder escripturar (el reglament és plenament vigent des de l’endemà de la seva publicació al BOPA, aquest dimecres, sense previsió de cap mena de període de transició). Un certificat que és el resultat final d’un informe que ha d’anar acompanyat d’un conjunt de recomanacions que ha de fer l’expert que hagi fent l’estudi preceptiu de l’habitatge valoritzat a nivell energètic. Tot plegat fa témer als immobiliaris que hi hagi un col·lapse i això porti el sector a la paràlisi.

Comentaris (1)

Trending