Sorpresa i malestar dels immobiliaris per la imposició del nou certificat energètic

El president de l'AGIA lamenta no haver estat consultats pel Govern i consideren massa elevat el cost de la certificació

El president de l'AGIA, Jordi Galobardes
El president de l'AGIA, Jordi Galobardes
El president de l'Agrupació de Gestors i Agents Immobiliaris d'Andorra (AGIA), Jordi Galobardes, ha mostrat la seva sorpresa per l'aprovació, per part del Govern, del reglament de la qualificació energètica en l’edificació. A través d’aquest, l’usuari podrà conèixer el consum energètic de l’habitatge i els costos als quals haurà de fer front segons una qualificació que anirà de la A (més eficient) a la G (menys eficient). El reglament es va presentar aquest dimecres en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Jordi Galobardes diu que ja s'esperaven que "aviat o més tard" s'aprovaria un reglament d'aquestes característiques però ha mostrat la seva sorpresa "per haver-nos assabentat per la premsa". El president de l'AGIA creu que els podien haver consultat perquè "potser caldria haver començat pels pisos més nous i continuar pels altres".

També troba alt el preu que s'ha fixat en un mínim de 240 euros "perquè a Catalunya es paga entre 50 i 100 euros". Des de l'AGIA s'han posat en contacte aquest mateix dijous amb el Govern perquè els hi facin arribar una còpia del reglament. L'agrupació de gestors lamenta no haver poder fer les seves aportacions perquè creuen que són els millors coneixedors del mercat immobiliàri.

El reglament aprovat per Govern contempla que qualsevol immoble que es vulgui vendre a partir d’ara haurà de disposar de manera obligatòria d’un certificat energètic que permetrà saber a l’adquirent quin cost en energia pot haver d’afrontar. Fins ara, una mesura equivalent a l’ara aprovada era de caràcter no obligatori. En el cas dels habitatges de lloguer, l’obligació s’imposarà a partir del 2023.

El text estableix dues opcions per obtenir la qualificació energètica: la certificació i l’etiqueta. El primer cas s'utilitzarà per a la qualificació de tot un edifici en el seu conjunt o les seves unitats amb el càlcul previst pel reglament i el segon permetrà, d’acord amb les dades de consum, a un habitatge únic obtenir una qualificació més senzilla.

Comentaris (5)

Trending