Els grups de la majoria avaluen fórmules per facilitar el vot als discapacitats

Els consellers generals de DA, Liberals i Ciutadans Compromesos es reuneixen amb la FAAD per presentar-los propostes com ara l’impuls de paperetes o programes electorals en braille o format sonor

Comentaris

Un instant de la reunió.
Un instant de la reunió.

Els grups parlamentaris de Demòcrates per Andorra (DA), Liberals (LA) i Ciutadans Compromesos (CC) han mantingut aquest dilluns una trobada amb representants de la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) centrada especialment a avaluar quines mesures es poden introduir a la llei electoral per facilitar el vot als membres del col·lectiu. Entre les accions abordades, hi ha la de facilitar que els locals on s’exerceix el dret al sufragi siguin accessibles o que el material del vot, com ara les paperetes o sobres estiguin adaptats per a invidents o sords.

Les conselleres Sandra Codina (DA) i Sílvia Ferrer (LA) han indicat que és indispensable que les persones amb diversitat funcional puguin “gaudir de la vida política en igualtat de condicions. Per aconseguir aquesta fita, i en el marc de la modificació de la llei del règim electoral a tràmit parlamentari, estan estudiant un seguit de propostes que han volgut avaluar amb la FAAD, per recollir les seves aportacions.

Entre elles, les de garantir que els locals, les meses i el material siguin adequats, accessibles i fàcils d’entendre i d’utilitzar. Per exemple, obligar al fet que els programes electorals o les paperetes, entre altra documentació estiguin disponibles en braille, amb llengua de signes o amb suport sonor. Una altra clau és assegurar que aquestes persones puguin exercir el dret en secret. També es valora l’habilitació de transport especial per poder desplaçar-se al col·legi electoral.

En un comunicat, DA, LA i CC han avançat que les accions que s’acordin amb la FAAD s’introduiran via esmena al text. En aquest sentit, recorden que una part important de les persones que no han votat als darrers comicis, segons l’estudi fet pel Centre de Recerca i Estudis Sociològics, argumentaven motius tècnics que els hi havien impedit. “Garantir que totes les persones amb discapacitat puguin exercir el seu vot és una de les línies de treball engegades per reduir els percentatges d’abstencionisme”, han indicat.

Comentaris (1)

Trending