Els ERTOs es podran demanar amb efectes a partir de l’1 de maig

El Govern assegura que “esmerçarem tots els esforços” per agilitzar la tramitació i apunta que els formularis estan “enllestits” i preparats per quan entri la llei en vigor

Jordi Gallardo, durant la roda de premsa.
Jordi Gallardo, durant la roda de premsa.

Les empreses podran demanar que la data d’inici tant de la suspensió temporal de contracte com de la reducció de jornada -les modalitats andorranes dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO)- sigui l’1 de maig, encara que la sol·licitud es presenti o es validi -en el cas d’aquelles empreses que necessitin autorització-, posteriorment. Des del Govern s’ha assegurat que els formularis i documentació a presentar estan preparats a l’espera que la segona Llei òmnibus es publiqui al BOPA i entri en vigor i que es reforçaran els recursos humans per a la gestió de les demandes amb l’objectiu d’agilitzar la seva tramitació.

Així ho ha explicat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que no ha amagat que s’haurà de fer “un esforç molt gran” per afrontar les peticions que es rebran per aplicar les mesures incloses a la segona Llei òmnibus i que traslladen a la legislació andorrana -de forma temporal, de l’1 de maig a 31 de desembre- la figura dels ERTOs. Ha assegurat, però, que “està tot a punt perquè les empreses puguin entrar-los de forma telemàtica i es pugui fer tot de la forma més ràpida possible”.

Sobre els formularis, ha afirmat que “estan preparats i elaborats” però ha recordat que no es poden publicar fins que la llei estigui en vigor. Això podria succeir aquest mateix dimecres.

Gallardo ha indicat que la presentació en línia de les sol·licituds es podrà fer també al llarg de dies festius. A banda, ha apuntat que “s’hi esmerçaran tots els esforços per donar resposta de forma diligent”.

Així, ha indicat que part de l’equip que ha gestionat les demandes de crèdits tous també reforçarà el departament responsable per analitzar les sol·licituds tant de suspensions de contracte com de reduccions de jornada. D’aquesta forma, es confia a poder agilitzar al màxim la seva tramitació i donar resposta al teixit empresarial.

En el cas de les empreses que estan tancades pel decret de Govern per fer front a la crisi sanitària provocada pel coronavirus o bé en situació de guàrdia, el vistiplau a l’ERTO serà automàtic. Per la resta, necessitaran que Treball ho autoritzi en un màxim de cinc dies hàbils. En cas de no resposta, el silenci s’entén com a positiu. En tot cas, Gallardo ha apuntat que la demanda, malgrat que s’aprovi més tard, es tindrà en compte des de l’1 de maig.

Etiquetes

-

Relacionat

Les empreses ja comuniquen als seus empleats que faran ERTOs fins i tot abans de la publicació de la llei

Comentaris (7)

Trending