Les empreses ja comuniquen als seus empleats que faran ERTOs fins i tot abans de la publicació de la llei

Fonts dels diferents sectors alerten que l’allau de peticions pot ser important i hi ha risc de col•lapse a més de lamentar no disposar encara de la documentació que caldrà omplir

-
-

La segona llei òmnibus estableix que les dues figures que adapten a Andorra els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTOs) -la suspensió dels contractes de treball i les reduccions de jornada- es podran aplicar a partir de l’1 de maig i fins al 31 de desembre. El text encara no està en vigor. Ho estarà quan sigui publicat al BOPA, un cop sancionat pels Coprínceps. Les empreses, però, ja es mouen. Són vàries les que ja han comunicat la decisió als seus treballadors, tot i que es lamenta que encara no es conegui quina documentació s’haurà de presentar ni com seran els formularis a omplir. Hi ha por que l’administració pugui patir un col·lapse que endarrereixi l’aplicació de la mesura.

El projecte de llei va ser aprovat el passat dia 18. La Constitució estableix que ha de ser promulgat pels Coprínceps en un termini “d’entre vuit i quinze dies”, que han de ser hàbils. Per tant, aquest dimecres seria el primer dia que es pugui publicar al BOPA, tot just 48 hores abans que s’obri el termini d’aplicació de les dues figures laborals. Tot i això, els preparatius ja s’estan fent.

Són ja diverses les empreses que han informat als seus treballadors que se’ls aplicarà alguna d’aquestes possibilitats. Ara bé, els dubtes estan en si hi haurà temps a realitzar els tràmits perquè ja siguin vigents l’1 de maig. De fet, ja hi ha negocis que saben que això no serà possible. És el cas d’aquells negocis que no han hagut de tancar, però que entenguin que han sofert una davallada d’ingressos que posin en perill la seva continuïtat. Aquests poden acollir-se a les dues modalitats però quan ho presentin la documentació hauran d’esperar a tenir l’autorització expressa del Govern, que trigarà entre un i cinc dies hàbils en arribar. Per tant, en el millor dels casos, no podrien començar a aplicar-lo fins dilluns, si és que llavors ja han rebut el vistiplau de l’executiu.

Tampoc ho veuen clar les empreses que obtindrien el permís de forma automàtica, a l’espera de les comprovacions posteriors que es puguin sol·licitar. Són aquelles que han hagut de tancar per l’ordre del Govern o bé es troben oferint serveis de guàrdia. El problema, en el seu cas, és que els tocarà córrer per fer els tràmits. A més, sense saber encara quina documentació hauran de presentar o què es demanarà als formularis. Aquests, encara, es mantenen en secret, fet que ha generat importants dubtes i una gran preocupació.

La sensació és que el col·lapse que es pot donar pot ser d’aquells que fan història. Entre els sectors econòmics, tot apunta que comerç i hoteleria recorreran de forma massiva als ERTOs, però també a altres àmbits podria tenir una important repercussió. Això es podria traduir en una allau de peticions, ni que siguin telemàtiques. Les fonts empresarials consultades alerten que, en la gran majoria de casos, necessiten una gran celeritat perquè després de gairebé dos mesos sense ingressos i havent hagut de pagar totalment les nòmines, l’aigua els arriba al coll i, segons a quina societat, encara més amunt.

Comentaris (3)

Trending