Els colliters estan convençuts que assoliran un contracte llarg tot i admetre que l’acord sobre el tabac amb la UE “està a l’aire”

Els pagesos tenen clar que l’acord amb els industrials no serà una qüestió imminent per molt que el cap de Govern estigui pressionant perquè es tanqui abans del debat d’orientació política

Un camp de tabac entre Llorts i la Cortinada, a la parròquia d'Ordino.
Un camp de tabac entre Llorts i la Cortinada, a la parròquia d'Ordino.
Els colliters de tabac reconeixen que els pactes amb Europa en matèria de tabac “estan en l’aire” perquè hi ha massa aspectes que continuen sense estar clars però esperen salvar un contracte de llarga durada -el pretenen de deu anys- amb els fabricants. Saben, però, que no serà un acord imminent perquè els industrials no volen regalar un caramelet al cap de Govern, Toni Martí, que és el que pretén.

Les darreres setmanes hi ha hagut diversos contactes a tres bandes -pagesos, fabricants i Govern- i no s’ha tancat cap acord malgrat que les fonts properes a l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA) consultades estan convençudes que s’acabarà firmant el contracte que pretenen i que Martí també defensa. Però que no serà, com el cap de Govern pretendria, abans del debat d’orientació política, previst per al 17 i 18 de setembre.

Els colliters consideren que sols amb un contracte per a deu anys i sense condicionants es podrà considerar que l’acord global amb la Unió Europea (UE) és un bon pacte per a ells. Admeten els pagesos consultats, però, que hi ha molts dubtes i que el fet de no tenir cap document signat, ni cap informe decisiu on Brussel·les avali allò que el Govern ha anat manifestant no ajuda gens ni mica a sentir-se còmodes. I entenen, en certa manera, que els fabricants també tinguin molt neguit encara que, afirmen, no entendrien que no signessin l’acord que pretenen.

De les reunions hagudes les darreres setmanes -Martí hauria mostrat interès en què es continuessin fent contactes durant aquest mes d’agost per intentar tancar un acord abans del debat d’orientació-, no n’han transcendit gaire detalls. Ara, sí que està clar que no hi ha entesa i que Martí s’ha posat al costat dels colliters a l’hora de reclamar als fabricants un contracte de deu anys. Els industrials, per ara, són molt escèptics perquè consideren que amb el que ha presentat l’executiu i sense conèixer la lletra petita de l’acord amb la UE no poden assumir els compromisos que se’ls pretén fer assumir. 

Etiquetes

El cap de Govern, Toni Martí, pensatiu durant la inauguració de la remodelació de l'avinguda Meritxell.

Relacionat

Grandvalira, tabac i candidat: deures d’agost per a Martí
Els colliters consideren \"irrenunciable\" els vint anys de transitorietat al tabac per acceptar l\'acord amb la UE

Relacionat

Desencís dels pagesos per l’acord sobre el tabac amb la UE i exigència d’un contracte llarg amb els fabricants
-

Relacionat

El sector tabaquer exigeix menys postureig i més concreció al Govern en relació amb la negociació amb la UE
-

Relacionat

Finances comença els treballs per fixar un preu de venda al públic dels productes tabaquers
Una fàbrica de tabac en ple funcionament.

Relacionat

Tímid suport de la indústria tabaquera a l’acord subscrit pel Govern amb la UE
Moments abans de l'inici de la reunió entre les dues delegacions a l'edifici administratiu de Govern.

Relacionat

Govern i la UE escenifiquen l’acord sobre el tabac sense aclarir la lletra petita

Comentaris

Trending