Els bancs del país temen l'impacte negatiu del crèdit atorgat a BPA

Comentaris

Les entitats bancàries del país temen que la responsabilitat que han hagut d’assumir envers Banca Privada d’Andorra (BPA) els acabi jugant una mala passada. D’aquí, entre altres coses, que hagin pràcticament exigit que l’entitat intervinguda els traspassés els drets de crèdits i préstecs que tenia concedits a les entitats comunals. És una forma de reduir el deute que BPA té contret amb cadascun dels bancs, segons algunes fonts, producte de la necessitat de liquiditat per poder anar afrontant les disposicions en efectiu que de manera setmanal van sol·licitant els clients en funció del ‘corralito’.

Segons les fonts consultades, la preocupació dels bancs que operen amb normalitat era i és, fonamentalment, que si tancaven el primer trimestre d’aquest any presentant uns crèdits importants, cadascun d’ells respecte BPA, això podria tenir unes conseqüències negatives quan hi hagi una nova revisió de les agències de ràting, que en funció del nivell de crèdit que tinguin contret amb BPA podria evidenciar un risc suplementari del sector si finalment el procés de resolució no funcionés degudament.

Tot i la cessió de drets -que va sorprendre la majoria de comuns afectats (tots menys el de Canillo) i que algunes fonts consideren que podria no estar ajustada a Dret perquè s’està buidant el fons de comerç que no deixa de ser el fons de comerç d’una entitat que es vol vendre a través del banc pont- la rebaixa del deute que tenia contret BPA amb la resta de bancs no és massa significativa. A més a més, algun dels préstecs que s’ha traspassat a la resta d’entitats producte de la cessió de drets crediticis de les corporacions és a molt llarg termini.

Contraproduent

El risc de contaminació no només té a veure amb les entitats andorranes. Altres fonts han assegurat que l’anunci fet per l’AREB, fa unes quantes setmanes, dels suposats resultats de la revisió de comptes i clients feta per PricewaterhouseCoopers (Pwc) hauria estat contraproduent en diferents fronts. I especialment per a la recerca de corresponsals i en relació als custodis que tenen comptes de BPA. L’anunci que hi hauria prop d’un miler de comptes presumptament afectats per suposades pràctiques de blanqueig ha fet als corresponsals i custodis anar amb peus de plom. Fins al punt que en algun cas serà més complicat del que ja ho podia ser de normal el reemborsament dels fons invertits a l’exterior.

Com que l’AREB no ha explicat ni els paràmetres emprats ni de quines pràctiques de blanqueig es tracta ni res de res, els corresponsals i, també i especialment en aquest cas els custodis, no saben si els capitals que puguin tenir dipositats també estan afectats per aquelles pràctiques i hi ha certa intranquil·litat. No es pot arribar a descartar que algun dels custodis, per evitar problemes i defugir responsabilitats acabi comunicant a la seva autoritat competent en matèria de prevenció de blanqueig que té dipòsits de BPA i l’autoritat en qüestió adopti mesures cautelars que en dificultin posteriorment la repatriació dels capitals.

Comentaris

Trending