Els accionistes majoritaris de BPA emprendran accions legals contra "les insinuacions inadmissibles" de l'AREB

Comentaris

Els accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA) “duran a terme les accions legals escaients per defensar el seu bon nom i la seva honestedat davant les insinuacions inadmissibles, amb evidents indicis delictius, dutes a terme per l’Agència estatal de Resolució d’Enitats Bancàries (AREB) i que la família Cierco rebutja de ple”, segons que han assegurat aquest dimecres els encara propietaris de l’entitat intervinguda en un comunicat. Els màxims accionistes del banc exigiran per via judicial el contingut íntegre de la revisió de clients i comptes de l’entitat feta per PricewaterhouseCoopers (PwC) que hauria servit l’AREB per emetre un comunicat que el Grup Cierco ha rebut “amb sorpresa i indignació”.

La comunicació de l’AREB, que suposadament reflecteix les conclusions del treball realitzat per PwC, es va enviar just l’endemà que el Grup Cierco fes públic un recopilatori documental amb dades i xifres que recull informes que fins ara les administracions públiques havien silenciat. “Aquesta transparència”, afirmen els accionistes majoritaris de BPA, “contrasta amb l’actuació del Govern d’Andorra i els organismes que d’ell en depenen, plena de decisions fosques i opaques. A mesura que ha anat apareixent informació a la superfície, aquells dubtes que alguns podien tenir amb la impactant notificació de la decisió del FinCEN han anat desfent-se. Fins al punt que l’agència del Tresor americà ha retirat el ‘Notice’”.

L’AREB “construeix un confús comunicat a partir d’un treball de mesos i mesos de PwC al qual ningú no ha tingut accés” -ni els components de la comissió legislativa especial que analitza el ‘cas BPA’ al Consell General, que l’han reclamat insistentment- i conclou com a element més rellevant que hi ha “100 expedients que combinen tots els factors de major de risc de blanqueig de capitals”. No hi ha cap prova de la comissió de delictes ni tan sols no s’aclareix si aquests cent clients ja són els que giraven a l’entorn dels tres casos que ja estaven sota control judicial.

Vist tot plegat i “a l’espera de poder analitzar l’informe de PwC”, els propietaris de l’entitat intervinguda per l’INAF i ara tutelada per l’AREB mantenen que “les xifres que la consultora d’arrel americana inclouria en la seva revisió de BPA, tant de volums d’indicis de sospita com de clients de risc alt, són sorprenents. BPA disposa dels informes d’auditoria corresponents als ‘Informes sobre els procediments emprats en matèria de prevenció de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme’ corresponents al període 2007-2014. Uns informes duts a terme d’acord amb els comunicats tècnics dictats per la UIFAND. Els informes són totalment correctes i en conseqüència es dubtós que ara surti aquest nivell d’incidències”.

També s’assegura que “si les incidències que presumptament s’han detectat en la revisió de PwC ja existien  anteriorment i aquestes no havien estat advertides ni per les auditories externes successivament -algunes de les quals supervisades per l’actual directora de l’INAF, Maria Cosan- ni per les autoritats reguladores del Principat, caldrà estudiar eventuals responsabilitats dels auditors i els reguladors”.

Els Cierco creuen que “probablement PwC està aplicant uns criteris més restrictius que els que estableix l’actual normativa andorrana en matèria de prevenció de blanqueig. És evident que, de no voler ser discriminatoris amb BPA, si els mateixos paràmetres s’apliquen a les altres entitats de la plaça financera andorrana aquestes tindran nombrosos problemes i dificultats. No cal oblidar que moltes de les persones dipositants de fons al Principat són clientes de dos o més dels bancs establerts al país”.

Finalment s’afirma que “els administradors de l’entitat i la seva direcció general sempre han estat diligents en l’acompliment de les obligacions establertes anualment per les autoritats reguladores andorranes, la  qual cosa porta, inequívocament, a que de certes les conclusions apuntades per l’AREB en el seu comunicat d’ahir s’hauran de demanar responsabilitats als auditors KPMG i Deloitte per als darrers 8 anys que han estat reportant un compliment absolut de l’entitat amb la regulació vigent al principat d’Andorra”.

Comentaris

Trending