El servei d’atenció a la dona posa més pressió a la Mitra sobre l’avortament

Els governants intenten nedar entre les demandes socials i el marc constitucional amb una proposta d’assessorament sexual i reproductiu que es posa en marxa avui

-
-
El Servei integral d’atenció a la dona (SIAD) es posa en marxa aquest dilluns i es vulgui o no reactiva el debat sobre la despenalització de l’avortament la setmana que culminarà amb la commemoració del Dia internacional de la dona treballadora. Els dirigents governamentals intenten nedar entre les demandes socials i el marc constitucional, i no s’amaga que és una peça més en un engranatge de pressió a la Mitra. 

L’entrada en servei oficial, l’acte institucional, és aquesta tarda al centre d’atenció primària (CAP) de la Massana, centre de referència telefònica per les tardes d’un servei que cobriran de manera habitual nou llevadores que aniran fent torns rotatoris per cobrir els onze CAP que hi ha arreu del país. Bona part del gabinet ministerial, amb el cap de Govern, Xavier Espot, al davant, acudiran a l’acte. Es tractava d’una promesa electoral i es ven com un gran avenç en matèria de drets per a la dona.

Fonts governamentals reconeixen que més que la funcionalitat en sí del servei, l’acompanyament que es farà a les dones en matèria d’informació sobre salut sexual i reproductiva tant abans d’un embaràs com després del part i, també, en relació eventualment a la planificació familiar, caldrà veure quin impacte té en l’entorn del Coprincipat episcopal. És un element més de pressió, asseguren les fonts. D’intentar adobar un camí perquè al final l’Església hagi d’adoptar una posició.

Els mesos anteriors, amb accions continuades proavortament, haurien desgastat de manera important l'Església, incòmoda per la situació

No hi ha dubte que alguns dels discursos que el propi Govern fa en relació al servei que entra en funcionament aquest dilluns no s’aguanten. Són contradictoris. No es pot mantenir que només s’informa i evidentment no es finançarà amb recursos públics cap interrupció voluntària d’embaràs però, alhora, justificar que es poden arribar a acordar ajuts socials si pel fet d’haver de costejar un avortament es desquadra la situació econòmica d’una família d’una forma greu.

Dins del Govern, aparentment, no hi ha dubte sobre la voluntat d’anar avançant en la consecució de drets en aquest cas per a la dona. Les fonts consultades admeten la dificultat de fer-ho respectant un marc constitucional molt rígid en aquest sentit, deixant poc forats per a interpretacions laxes. Per això es vol anar ‘minant’ la posició religiosa per mirar de buscar, amb el temps, una sortida que permeti compaginar el manteniment del Coprincipat amb la despenalització de l’avortament.

Però altres fonts institucionals però no governamentals i coneixedores de la posició de l’Església asseguren que no hi ha dubte que si la pressió per l’avortament incrementa, el Vaticà acabarà prenent partit en un afer que l’incomoda. I sense voler ser amenaçadores (les fonts), afirmen que l’Església ja ha advertit en algunes ocasions que no li costarà replegar-se. Altres fonts no veuen clar que això acabi passant. Però sí que reconeixen que la pressió haguda en mesos precedents ha incomodat molt al Palau episcopal i més enllà i que una altra ‘campanya’ pro avortista pot ser complexa de gestionar. 

Comentaris (2)

Trending