El PS reclama al Govern que aposti de forma ferma per impulsar projectes de pisos socials

La formació socialdemòcrata demana a l’executiu com és que no s’ha inclòs la mesura en la Llei òmnibus que suposadament intenta reduir les dificultats per accedir a lloguers dignes

Pere López demana dimissions per l’afer de l’aigua d’Escaldes-Engordany
Pere López demana dimissions per l’afer de l’aigua d’Escaldes-Engordany
El Partit Socialdemòcrata (PS) considera necessari apostar de forma ferma per impulsar projectes de pisos socials com a una actuació clau per abordar la greu problemàtica de l’habitatge que viu Andorra. Així ho posa en relleu el conseller general Pere López, que ha manifestat no entendre que la llei de mesures urgents presentada pel Govern no inclogui cap disposició en aquest sentit. Per al conseller general del PS, projectes de pisos socials, com ara els impulsats en el seu dia pel comú d’Encamp al Pas de la Casa o el d’Andorra la Vella amb Jovial són “una fórmula realment necessària per facilitar l’habitatge assequible” però que, també, pot servir per a “la reactivació econòmica” així com per “condicionar equipaments existents o de nova construcció amb una finalitat social”.

El parlamentari preguntarà a l’executiu en la propera sessió de control, que s’ha de celebrar el dia 2 d’octubre, per aquesta important absència en el text que, suposadament, ha de servir per millorar la situació del mercat de lloguer al país. En l’escrit tramitat aquest dijous a Sindicatura, López recorda “la situació que es viu al mercat de lloguer amb enormes dificultats per part de molta gent per trobar habitatges a un preu raonable” i que “amb l’excepció dels projectes impulsats pel comú d’Encamp a la Solana del Pas de la Casa, i el d’Andorra la Vella a Jovial –tots dos sota mandats socialdemòcrates-, al país no existeixen pisos socials, malgrat la desencertada consideració feta pel ministre Xavier Espot”. A la vegada, posa sobre la taula “les declaracions del Raonador del Ciutadà, Marc Vila, en la seva compareixença davant la comissió de Socials del Consell General”, quan va denunciar, justament, que no hi ha habitatge social a Andorra i que la llei òmnibus ara a tràmit parlamentari no inclou cap mesura en aquest sentit.

Pere López intenta furgar en la ferida que ha obert la intervenció del Raonador del Ciutadà, clarament favorable a habitatge social, enfront d’un ministre d’Afers Socials que no ho troba necessari

Els socialdemòcrates volen ficar el dit a la nafra demòcrata. El discurs diametralment oposat entre el Raonador del Ciutadà i el ministre d’Afers Socials els va com anell al dit. En efecte, tots dos són càrrecs clarament identificats amb DA i no només això. López aprofita per desgastar el principal candidat a ser el candidat, valgui la redundància, dels demòcrates. Es dóna el cas, a més, que en el primer Govern Martí, Marc Vila va ser el ministre de Justícia i Interior i va ser ell qui va portat a l’òrbita de l’executiu el llavors batlle Xavier Espot tot nombrant-lo secretari d’Estat. Va ser la sortida de Vila de l’executiu per raons personals que va impulsar Espot al capdavant del ministeri.

Davant de tot plegat, el conseller general socialdemòcrata pregunta a Govern “per quin motiu no s’ha inclòs cap mesura per impulsar la construcció de pisos socials al projecte de llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges”. López ha apuntat formalment que la voluntat de la pregunta és “conèixer el parer de l’executiu en relació als habitatges socials” un cop és “pública i notòria la situació” del mercat de lloguer. A més, ha recordat el fet que “el Raonador assenyalava fa uns dies Andorra com a una excepció a nivell europeu” en aquest àmbit. López ha lamentat que la llei òmnibus ara a tràmit parlamentari, en canvi, no parli en cap dels seus articles i disposicions d’aquesta possibilitat. “No entenem com, dins d’aquesta problemàtica, el Govern no ha previst en aquest text, que no sembla aportar cap element rellevant, cap mesura en habitatge social”, ha comentat. De fet, ha advertit, fins i tot s’ha arribat a parlar “d’algunes d’oposades directament” com ara la possibilitat de reducció de la cessió urbanística als comuns. El conseller general ha recordat que la llei d’urbanisme, justament, apuntava la construcció d’habitatge social com a un dels objectius de les cessions, fossin en terrenys o econòmiques.

Etiquetes

Comentaris

Trending