El PS proposa que el fons de reserva de la jubilació serveixi per fer pisos socials

La mesura permetria posar habitatges al mercat, un 15% dels quals per a necessitats socials, i un 5% per a estudiants

El president i la presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López i Rosa Gili, durant la roda de premsa d'aquest dimarts.
El president i la presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López i Rosa Gili, durant la roda de premsa d'aquest dimarts.
El PS ha presentat aquest dimarts una proposició de llei perquè el fons de reserva de la jubilació adquireixi habitatges, els rehabiliti, i els posi al mercat a preus assequibles, amb la intenció de rebaixar la dinàmica a l'alça dels lloguers, una situació que consideren desbocada. El president i la presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López i Rosa Gili consideren que es tracta d’una mesura que aporta “moltes coses positives”.

"Mentre el Govern estava més preocupat per col·locar ministres i secretaris d'Estat, nosaltres hem estat treballant i el resultat és aquest". Així ha presentat Rosa Gili la proposició de llei de modificació de la llei del Fons de reserva de jubilació (FRJ), el primer text legislatiu que entra a tràmit aquesta legislatura. La proposició reveu que en el termini de quatre anys el fons de reserva hagi d’invertir un 10% dels fons, és a dir, uns 125-130 milions  segons les xifres del 2018 en la compra d'immobles.

Aquestes inversions s’hauran de fer per tot el territori perquè estiguin repartides i, a més, i en base a uns peritatges i segons el preu de mercat de l’1 de juliol del 2019, el cost d’adquisició dels immobles haurà de gaudir d’un 10% de descompte. Un 15% dels habitatges podrien destinar-se a famílies amb necessitats socials i un 5% a estudiants, amb la finalitat d'evitar el que des de la formació consideren "una catastròfica situació de l'habitatge", al mateix temps que qualifiquen de "pegat" les mesures urgents com la congelació dels lloguers. La resta es posarien al mercat a un preu que permetria un marge del 2% de benefici per al fons.

"L'única proposta viable"

El PS està obert a negociar el que consideren l'única proposta viable que s'ha presentat oficialment sobre el problema de l'habitatge tot recordant que el Raonador del ciutadà assegura que l'accés a l'habitatge és un greu problema per a molts ciutadans, i l'AGIA lamenta que no es trobin solucions efectives. Gili ha dit que "malgrat mesures específiques en el darrer pressupost de l'Estat i una llei Òmnibus sobre l'habitatge, el mateix cap de Govern en acabar la quarta reunió de la comissió d'Habitatge, reconeixia dificultats per a trobar solucions efectives i demanava ajut als comuns i a les entitats bancàries".

Sobre els pisos destinats a finalitats socials, López ha explicat la fórmula per evitar que suposin pèrdues per al fons. Així, ha manifestat que caldria vehicular part dels actuals ajuts al lloguer cap al fons de reserva de jubilació per “assegurar l’equilibri i la rendibilitat”. En aquest sentit, el líder parlamentari del PS ha comentat que “és un canvi de model molt positiu” perquè, “tot i ser necessaris, els actuals ajuts acaben sent un element inflacionista” en “injectar diners artificialment”, fet que “fa que els lloguers es mantinguin per sobre del que els ciutadans poden pagar i, a sobre, van a parar als propietaris privats”. En canvi, amb el nou model, els socialdemòcrates consideren que “sortiran al mercat pisos a preus més baixos” i, per tant, “és deflacionista, regula tot el mercat a la baixa i els diners van a parar al fons de reserva de jubilació”.

El text dona un termini de quatre anys perquè els gestors del fons compleixin el 10% establert en inversions al parc immobiliari. En aquest sentit, López ha indicat que això suposaria entre 125 i 130 milions d’euros que, a més, també generarien activitat econòmica al país, per exemple en el sector de la construcció a l’hora d’abordar les obres de rehabilitació.

 

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending