El protocol del cribratge massiu no fixa fer PCR als ciutadans sospitosos de ser malalts actius

Els dissenyadors dels tests estimen que menys d’un 10% de la població andorrana té anticossos contra el SARS-CoV-2

-
-
Per norma, i de fet, el protocol del cribratge massiu que ha de permetre saber l’estat de la població andorrana en relació amb el coronavirus no preveu pas fer PCR a aquells ciutadans ‘rasos’ que en la primera de les punxades donin positiu d’immunoglobulines del tipus M i, per tant, siguin sospitosos de ser malalts actius. Les PCR només es farien en el cas dels sanitaris o de professionals de sectors essencials.

Així ho estableix el ‘Protocol d’estudi del cribratge Covid-19’ que s’ha publicat aquest dijous i que, entre altres coses, estima que menys d’un 10% de la població andorrana té anticossos contra el SARS-CoV-2. Aquest percentatge seria més elevat, segons els redactors del protocol, que són en gran mesura els dissenyadors de l’operativa del cribratge massiu, entre el personal sanitari, vist l’alt nombre de casos positius que s’han donat durant l’epicentre de la crisi sanitària viscuda fins ara.

El protocol deixa clar que aquelles persones que acudeixin voluntàriament als ‘stop labs’ ja donaran el seu consentiment a la prova de forma implícita i, per tant, no hauran de signar res de res. “S’entén que totes les persones que acudeixin de forma voluntària als punts de control (stoplabs) per fer-se l’estudi serològic atorguen el seu consentiment informat de manera tàcita”, diu el document, que explica tota l’operativa muntada i el material necessari per dur a terme les proves.

“S’entén que totes les persones que acudeixin de forma voluntària als punts de control (stoplabs) per fer-se l’estudi serològic atorguen el seu consentiment informat de manera tàcita”

Com ja va anunciar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, finalment després de la primera punxada es donarà una indicació sobre el resultat del test. “Després de fer la primera prova, i al més aviat possible, es donaran uns resultats preliminars que caldrà confirmar amb la segona prova”, diu el protocol, que hi afegeix que “en finalitzar l’estudi, després de la segona anàlisi, es lliuren els resultats a les persones amb l’operativa que garanteixi la confidencialitat de la informació”.

Es farà PCR per confirmar la infectivitat de les persones amb IgM en el personal sanitari, sociosanitari i de serveis essencials. Per a la resta de població, diu d’entrada el protocol, “es valorarà la possibilitat de dur a terme una prova PCR per confirmar la infectivitat de les persones amb IgM després del segon test”. Això no era el que s’havia dit fins ara. Sempre s’havia mantingut que després d’un primer test positiu d’IgM s’enviava a casa el pacient després de fer-li una PCR confirmatòria o no de la malaltia.

Més encara, en la lletra petita del protocol s’hi diu que “es valorarà de fer-ne després del segon test en funció de la disponibilitat de PCR”. El ministeri contactarà directament via telefònica, en les hores posteriors a l'anàlisi, amb les persones en què els resultats siguin indicatius d’infecció inicial o avançada i a les quals, per tant, calgui aplicar mesures de prevenció i aïllament. Unes mesures que es contemplen en la taula que acompanyen aquestes línies. 



L’organització contactarà amb les persones en què es detecti un resultat no vàlid (no marca línia de control) que calgui repetir. Serà responsabilitat del ministeri de Salut, continua dient el protocol, “dictar les mesures d’aïllament per a la persona afectada i els seus contactes. El Ministeri també comunicarà al metge referent de la persona afectada la seva situació per gestionar la baixa laboral i perquè en faci el seguiment. Per a les baixes dels contactes que hagin de ser aïllats, el ministeri de Salut informarà la CASS perquè la CASS tramiti la incapacitat temporal”.

Documents

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending