El president del Tribunal Superior deixa la judicatura catalana i la causa del '9N'

Comentaris

El president del Tribunal Superior deixa la judicatura catalana i la causa del \'9N\'
El president del Tribunal Superior deixa la judicatura catalana i la causa del \'9N\'

El president del Tribunal Superior de Justícia, el magistrat català Joan Manel Abril Campoy, ben probablement podrà dedicar més temps a impartir justícia al Principat. Abril, especialista fonamentalment en qüestions de dret privat, ha decidit deixar -com a mínim temporalment- la judicatura espanyola. Rere de tot plegat hi ha la consulta del 9N a Catalunya. Nomenat magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a proposta de Convergència i Unió (CiU), per a Abril Campoy no era gens fàcil instruir una causa que té com a principal imputat l’expresident català Artur Mas.

Tal i com han informat diversos mitjans -El Español, Televisió de Catalunya-, Abril Campoy hauria sol·licitat aquest dilluns una excedència voluntària al president del TSJC. El magistrat, que presideix el Superior andorrà des de final del 2014, fa quatre anys que és integrant de les sales civil i penal de l’alt tribunal català. Fa pocs dies havia decidit prorrogar el termini per instruir la causa que afecta Mas, però també l’exvicepresidenta catalana Joan Ortega o l’exconsellera Irene Rigau, a les quals també va prendre declaració.

No serà molt probablement Abril qui condueixi la instrucció fins al judici. Tot sembla indicar que la causa l’acabarà d’instruir el magistrat Francisco Valls. El treball judicial, però, ja està molt avançat. I tot i la presumpta proximitat d’Abril amb CiU, totes les parts implicades en el procés han assegurat que la instrucció ha estat impecable. No només en el cas de Mas, Ortega o Rigau. El magistrat també va observar indici de delictes en el comportament del llavors també conseller Francesc Homs i va enviar la documentació necessària perquè el Tribunal Suprem pogués decidir sobre Homs -en aquell moment, l’exportaveu de la Generalitat era aforat a les Corts espanyoles-.

La intenció d’Abril Campoy era que quedant-se el cas d’Homs, el Suprem també assumís les qüestions relatives a la resta d’implicats en la consulta independentista prohibida pel Tribunal Constitucional espanyol. Però el Suprem va declinar l’oferiment i això hauria estat un dels motius que haurien fet decidir el magistrat a fer un pas al costat. Massa incomoditats. Com també li hauria estat incòmode, segons El Español, que la cúpula judicial espanyola hagi imposat que aquells magistrats que vulguin exercir a Andorra hagin de passar com una revàlida anual. D’aquí que Abril Campoy hagi preferit tornar a la docència (és catedràtic de Dret Civil a la Universitat Autònoma de Barcelona) i exercici la judicatura al Principat. La sala civil del Tribunal Superior, de ben segur, li ho agrairà.

Comentaris

Trending