El ministeri de Salut està obert a revisar les tarifes mèdiques 

Com a mínim es regularitzarà el cost de la vida, que no s’ha aplicat des de fa anys, i una nova nomenclatura també permetrà fer altres retocs

-
-
El ministeri de Salut està disposat a revisar les tarifes mèdiques. El Col·legi de Metges oficialitzarà en breu una demanda perquè s’incrementin els preus i, per tant, la remuneració que perceben per les seves consultes. La petició no arribarà de nou al departament que dirigeix Joan Martínez Benazet atès que els contactes entre el ministeri i els representants del col·lectiu mèdic són força constants i fluids. 

La revisió tarifària, segons que han explicat fonts mèdiques, tindrà un primer component garantit: és segur que s’hi aplicaran tots els IPC’s dels darrers anys. I és que des dels 2008 que hi ha les mateixes tarifes. Per tant, s’anivellaran amb el cost de la vida. Aquesta circumstància ja s’ha donat per feta. També cal revisar la nomenclatura en relació amb alguns dels actes mèdics, i aquesta circumstància també permetrà obrir la porta a incrementar algunes altres tarifes, encara que de manera més puntual.

Sobre la taula del ministeri també hi ha una altra demanda: la d’equiparar la tarifa dels metges de capçalera, dels generalistes, amb la dels especialistes. De forma general l’increment tarifari per aquest concepte, segons les fonts mèdiques consultades, està descartat. Es pot estudiar en aquells facultatius que han fet un MIR com a metge de família, per exemple, i exerceixen la medicina generalista. Però no amb tots els professionals de capçalera. Per tant, la translació d’això pot ser que davant de certes patologies sí que es pugui equiparar la tarifa de la consulta d’un generalista amb la d’un especialista.

Les queixes per la via preferent

Més enllà d’això, al ministeri de Salut, segons fonts de l’òrbita mèdica, hi ha relativa tranquil·litat per les queixes dels metges en relació amb l’aplicació de la via preferent i la posada en marxa de la història clínica compartida. En aquest sentit, el departament és conscient de les dificultats i del fet que han d’encaixar encara moltes peces. Però l’alentiment dels processos i els retards en l’atorgament d’hores, per exemple, és considera “un fenomen adaptatiu i puntual” que anirà desapareixent més aviat que tard.

Sobre l’eina informàtica que s’està usant i que també genera inconvenients, les fonts consultades asseguren que es tracta d’un programari adquirit fa una desena d’anys i utilitzat per centres de prestigi com la Mútua de Terrassa i Sant Joan de Déu de Barcelona, a banda d’hospital de Madrid i les Balears. És una eina “que té moltes possibilitats de futur però que, certament, no és la més agraïda del món” alhora de fer-la funcionar. Però també en aquest àmbit “cal un període d’adaptació i menys resistència al canvi”.

-

Relacionat

Els metges demanaran a Govern més “progressivitat” amb la via preferent i un increment de tarifes
-

Relacionat

El desconeixement de la via preferent i la burocratització porten ‘llistes d’espera’ a cal metge

Comentaris (3)

Trending