El Govern explicarà l’acord amb la UE fins i tot per ‘streaming’

Dilluns a Canillo començarà una primera ronda de trobades públiques a les parròquies, a Barcelona i Tolosa i una via internet

El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba.
El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba.

El Govern té clar que el futur referèndum sobre l’acord d’associació que s’assoleixi amb la Unió Europea (UE) ha d’afrontar-se amb les màximes garanties d’èxit. I això, entenen des de l’executiu, passa ineludiblement perquè la ciutadania tingui la màxima informació sobre el que pel país comportarà la seva signatura. Per això, a partir del dilluns s’encetaran les anunciades reunions públiques per apropar a la població els primers detalls de la negociació, trobades que es faran a totes les parròquies però també a Tolosa i Barcelona i, fins i tot, de forma virtual amb la previsió d’una reunió via internet per la segona meitat de novembre.

Landry Riba, secretari d’Estat d’Afers Europeus, ha donat a conèixer el calendari del que serà només “una primera ronda” de les reunions públiques ja anunciades fa setmanes per apropar als ciutadans els aspectes més rellevants de les negociacions amb la UE. I, en aquest sentit, es buscarà anar més enllà de les trobades tradicionals per parròquies. Així, a més d’aquestes, s’organitzaran dues a l’estranger, a Tolosa i Barcelona, per arribar a andorrans que estiguin estudiant o treballant allà, i una més via internet.

Pel que fa a les reunions públiques, n’hi haurà vuit; una per cada parròquia més una vuitena al Pas de la Casa. La primera tindrà lloc dilluns vinent a Canillo (20.30 h.) i seguiran per Encamp (2 d’octubre), la Massana (14 d’octubre), Andorra la Vella (16 d’octubre), Ordino (17 d’octubre), Sant Julià de Lòria (21 d’octubre) i Escaldes-Engordany (24 d’octubre). Després de la del Pas (28 d’octubre), arribaran les reunions a l’estranger i, per últim, la que es farà via telemàtica.

En tots els casos, ha explicat Riba, el format serà similar i amb la voluntat d’explicar “un contingut general per a una base de coneixement comuna”. Així, s’informarà de “l’històric de les relacions amb la UE, per què s’ha escollit el model d’acord d’associació, quina estructura té i la lògica de la negociació”. S’aposta per un “format de curta durada” amb una primera mitja hora on es desgranarà la informació i un segon bloc de “preguntes i participació”.

La voluntat és fer més rondes de reunions públiques segons es tanquin més punts del futur acord d'associació

Riba ha indicat que les d’octubre i novembre seran només “una primera ronda” d’aquestes reunions i que s’aniran fent més segons s’avanci en la negociació per “anar desgranant les diferents parts de l’acord i que el ciutadà rebi informació més específica segons es pugui anar traslladant el contingut tancat”. De totes ells es gravaran resums en vídeo per “treure conclusions de com es percep el procés per part de la població i quins són els elements que generen més neguit”. La idea és “tenir documentat tot el procés amb el seu contingut i el retorn de la ciutadania abans del referèndum”.

Paral·lelament, el Govern ha obert un web específic (www.andorraue.ad) on s’anirà pujant tota la informació possible sobre el procés. Riba ha avançat també que de cara al 8 d’octubre hi ha previst una nova ronda de negociacions i que és probable que s’acabi pactant una altra abans de final d’any.

Tranquil·litat davant l’emprenyament socialdemòcrata

Sobre les negociacions amb Europa, Riba i el ministre portaveu, Èric Jover, han mostrat la seva confiança en què es podrà tancar el pacte d’Estat amb l’oposició. “Penso que les converses van en la bona línia i hi ha espai per trobar el consens necessari. Es treballa en un document base i cal encara un temps per poder aconseguir les aproximacions en tots els aspectes que inclou un pacte d’aquestes característiques”, ha manifestat el secretari d’Estat. Jover, per la seva part, ha apel·lat al “caràcter constructiu i la responsabilitat del PS”, davant la possibilitat que els socialdemòcrates puguin refusar l’entesa a conseqüència del criteri negatiu del Govern a la proposició de llei que volia destinar part dels fons de reserva de jubilació a impulsar un parc immobiliari de lloguer. “Parlem d’una temàtica important; si hi ha acord en el fons, no crec que per una llei on no estiguem d’acord es bloquegin altres elements que són tan importants pel país”.

Comentaris

Trending