El Govern anunciarà divendres l'obertura de nous sectors

Gallardo ho ha anunciat en una videoconferència organitzada per la CEA sobre la represa de la construcció

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo durant la videconferència d'aquest dimecres.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo durant la videconferència d'aquest dimecres.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo ha dit aquest dimecres que el Govern anunciarà divendres l'obertura de nous sectors. Ho ha fet durant una videconferència organitzada per la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) sobre la represa dilluns de la construcció. Durant la trobada, Gallardo ha afirmat que "tan important és l'arrancada del sector com el fet que no hi hagi relaxació amb els protocols de seguretat". Ha remarcat que fins el dia 14 no se sabrà quin és l'impacte de l'obertura en la corba de contagis.

Gallardo ha avançat que la represa no serà al 100% i que s'haurà de fer amb precaució. El president de la CEA, Gerard Cadena ha preguntat per l'entrada de treballadors transfronterers i pels permisos de treball que han caducat. El ministre ha indicat que amb els transfronterers no hi haurà cap canvi i que es farà com fins ara amb els treballadors de supermercats. "Si la seva empresa està activa, es pot incorporar al seu lloc de treball amb tota tranquil·litat", ha afirmat. Sobre els permisos que hagin pogut caducar ha manifestat que "no hi ha d'haver cap problema, i les quotes per temporers s'han prorrogat uns dies més perquè no hi hagi d'haver cap problema".

No hi haurà cap problema per la importació de mercaderies o per l'exportació de pedres i terra, tot i que en aquest darrer punt, Gallardo ha opinat que "és un aspecte que caldrà verificar a nivell fronterer". El ministre també ha anunciat que en la represa les empreses hauran de comptar amb els treballadors del país i amb els transfronterers perquè es molt complicat dispoar dels operaris de les empreses andorranes que estan amb una unió temporal amb espanyoles.

Gallardo ha destacat que la represa de la construcció implicarà la de les empreses de lampisteria o d'electricitat, "que són imprescindibles i associats a la construcció". La reunió ha servit per examinar els diversos punts del protocol de seguretat que s'ha d'aplicar, mentre a l'aire queda la possibilitat de fer algun ERTO. Pel moment no s'ha plantejat cap suspensió temporal del contracte de treball.

El personal que tenien fins ara el necessitaran per poder continuar les obres iniciades abans de l'aturada i que més endavant caldrà veure quina és la situació. Aquesta mateixa setmana, l'Associació de contractistes d'obra (Acoda)  ya subratllar que la represa el dilluns ajudarà els empresaris ja que si es va més enllà d'aquesta data tindrien més dificultats econòmiques i aleshores haurien de començar a aplicar suspensions temporals dels contractes de treball. Pel que als protocols, la degana del col·legi arquitectes, Zaira Nadal s'ha referit a les visites d'obra, "que es mirarà que es facin en petit comitè i afavorint les videoconferències sempre que sigui possible, i fer l'acús de rebut del llibre d'obra a través del correu electrònic". El protocol es penjarà en breu a la pàgina web de totes les associacions concernides. El vicepresident de l'Acoda, Daniel Armengol ha fet esment en la necessitat que el sector s'autoreguli per evitar un rebrot que obligui a una nova aturad..

El 'webinar' dedicat a la represa de l'activitat en la construcció ha estat seguit per un centenar de persones.

Comentaris (4)

Trending