El Constitucional paralitza el nomenament com a magistrades de dues fiscals adjuntes

L’Alt tribunal admet estudiar les anomalies denunciades per la batlle Maria Àngels Moreno en el concurs que va acabar amb l’elecció de Carolina Bailen i Alexandra Cornella

Maria Àngels Moreno.
Maria Àngels Moreno. ALTAVEU
El Tribunal Constitucional (TC) ha aturat el nomenament de les fiscals adjuntes Carolina Bailen i Alexandra Cornella com a magistrades, respectivament, del Tribunal de Corts i el Tribunal Superior. La suspensió s’emmarca en la decisió de l’Alt tribunal d’admetre a tràmit el recurs d’empara presentat per la batlle ara en excedència Maria Àngels Moreno. La jurista es va presentar en els concursos que van acabar amb l’elecció de les dues representants del ministeri públic.

Moreno va denunciar multitud d’anomalies en el procés de selecció que va posar en marxa i va resoldre també el Consell Superior de la Justícia. Les irregularitats aflorades per la llavors batlle, que no era la primera vegada que es presentava en un concurs per canviar de jurisdicció, abastaven multitud d’aspectes relacionats amb la valoració de les candidates, tant des del pla estrictament numèric com en altres aspectes subjectius de qualssevol procés de selecció.

La recurrent entén que les decisions judicials per les quals es rebutgen les seves pretensions vulneren els drets a la jurisdicció, a un tribunal predeterminat per la llei, a un procés degut i a obtenir una decisió fonamentada en Dret, així com al principi d’igualtat

El Consell Superior i la sala administrativa del Tribunal Superior van refusar de ple les demandes presentades per Moreno, que farta de la situació va decidir canviar d’aires i agafar una excedència laboral. La demandant lamentava entre moltes altres coses que en aquesta ocasió, arran dels concursos per a les places de magistrada a temps parcial, la puntuació atorgada fos inferior a la d’altres processos essent el seu currículum el mateix o superior en l’actualitat

També qüestionava, per exemple, que no se li hagués lliurat l’expedient íntegre de la resta de candidates o el format de l’entrevista realitzada, essent a porta tancada o sense cap mena de gravació. També retreia la composició del Consell Superior de la Justícia o que s’haguessin valorat titulacions no reconegudes oficialment i presentades per altres aspirants a la plaça, alguna de les quals acabaria resultant escollida.

El refús a les demandes va ser frontal i entén Moreno que amb vulneració als drets a la jurisdicció, a un tribunal predeterminat per la llei, a un procés degut i a obtenir una decisió fonamentada en Dret, així com al principi d’igualtat. Per això va presentar el recurs d’empara que ara per ara el Tribunal Constitucional ha admès a tràmit. La batlle en excedència demanava explícitament que se suspenguessin els nomenaments de Cornella i Bailen com a magistrades. 

El TC atorga efectes suspensius a la seva admissió a tràmit i, per tant, mentre no es resolgui la qüestió de fons les designacions no es podran fer efectives. Després de diverses endarreriments, Alexandra Cornella estava previst que passés a ocupar la seva nova plaça de magistrada a temps parcial al Tribunal Superior a partir del 2 de març. Carolina Bailen havia de fer el mateix, però al Tribunal de Corts, a partir de l’1 d’abril.

Maria Àngels Moreno, durant la seva renovació del càrrec de batlle, poc abans que agafés l'excedència.

Relacionat

Desestimen les demandes de la batlle Moreno contra els concursos que li van impedir ser magistrada
Maria Àngels Moreno.

Relacionat

La batlle Moreno es perfila com una de les aspirants a la plaça de notari que es convocarà

Comentaris

Trending