El cònsol de Sant Julià s’aferra a Naturlandia per intentar salvar el cap

Vila ressalta la rebaixa de deu milions del deute comunal i deixa definitivament aparcada la construcció de la tirolina just abans d’iniciar-se una reunió de poble amb 375 assistents

Un moment inicial de la reunió de poble, celebrada a l'Auditori Claror.
Un moment inicial de la reunió de poble, celebrada a l'Auditori Claror.
Els dos cònsols sols davant el perill. Ha estat, en certa manera, la imatge de tot el mandat. Els uns per aquí, els altres per allà. Amb cert temor afronten els mandataris comunals de Sant Julià, Josep Miquel Vila i Julià Call, una reunió de poble que ha de ser tota una prova de foc per a la gestió de Laurèdia en Comú. Millor encara, per a la gestió en molts casos personalíssima de Vila, que s’ha aferrat a Naturlandia i al sanejament de les finances comunals per intentar salvar el cap.

Vila ha comparegut durant els mitjans de comunicació poc abans de fer-ho davant la platea de l’Auditori Claror. Unes 375 persones l’esperaven, moltes d’elles amb cares de pocs amics. El cònsol lauredià s’ha reiterat amb el de sempre abans d’iniciar-se la trobada amb els ciutadans lauredians. Això sí, ha concretat una mica més algunes dades. Com per exemple, que el 2019 s’acabarà previsiblement amb un deute acumulat de 13 milions d’euros, això son deu milions menys del que hi havia (23) en iniciar-se el mandat, segons que ha explicat el cònsol.

Vila ha explicat també que després dels mesos més forts de l’any, es pot afirmar que Naturlandia tindrà “un compte d’explotació, operatiu, d’uns 550.000 euros” positius, és clar, però, que si se li resten les amortitzacions i els cànons que hauria d’abonar al comú, els números vermells continuarien. Ara, per a Vila, en aquests moments l’ecoparc ja és “sostenible” i “crec que Naturlandia té futur, pot acabar sent el punt de referència d’activitats a l’aire lliure a l’estiu, a Andorra i al Pirineu”.

En aquest marc, la tirolina projectada, de sis fils, “pot ser un motor”. A dos mesos del final del mandat, però, el mandatari lauredià ha donat per aparcat definitivament el giny. “Encara falten alguns permisos” i no hi ha ni un sol inversor privat lligat. Certament, com ha reconegut el cònsol, “la pressa no ha estat mai el nostre company” i “amb dos mesos no es pot fer massa feina”. Vila ha reiterat que li haurien faltat dos anys per acabar d’arrodonir la seva tasca i que aquest dilluns compareixia davant el poble per fer una "explicació d’allò que hem fet aquests quatre anys. Vam fer una reunió per explicar què volíem fer i ara explicarem què hem fet”.

El cònsol treu pit de la reducció del deute de la societat del Centre Esportiu i de l'escola bressol

Davant dels assistents ha fet un balanç de la feina feta, amb les 233 noves plaçes d'aparcament, la conservació i millora de la xarxa d'aigues o la suspensió cautelar de les llicències d'obres després de l'esllavissada de 'La Portalada'. "Haurem de posar una espelma més a la Verge de Canòlich perquè ningú es va fer mal", ha dit. En el capítol dels números ha esmentat la reducció del deute de Sasectur (la societat del Centre Esportiu)  i de l'escola bressol i ha recordat la lluita en les transferències del Govern. La llei del 1993 atorgava 8,7 milions a la corporació i la del 2017 ho deixava en 6. "Vam anar al Constitucional i en tenim 7,1" ha indicat.

També ha esmentat l'obertura de 88 nous comerços entre el 2016 i aquest any, el projecte de unes passarel·les per a vianants a la plaça Laurèdia i a l'antic càmping Huguet i les enquestes d'opinió de Naturlandia. En aquest punt ha estat interromput per una assistent que li ha demanat a qui s'havien fet les esmentades enquestes. En l'apartat dels projectes del ràfting i de la tirolina ha tingut el suport de dos vídeos.

Cerni Cairat, de Desperta Laurèdia, posa en dubte els comptes presentats per Vila

En el torn de preguntes, el portaveu de Desperta Laurèdia, Cerni Cairat ha posat en dubte els comptes presentats “perquè no han estat fiscalitzats”. Vila li ha contestat que podia passar pel comú per comprovar-los tot i que Cairat ha dit que preferia esperar els informes del Tribunal de Comptes.

En una intervenció molt aplaudida, ha qüestionat el ràfting, el projecte de tirolina i les obertures de comerços. Un altre assistent ha dit que caldria buscar altres alternatives que no fossin els de la Rabassa o del riu. Vila l’ha animat a presentar aquestes propostes a les properes eleccions comunals del mes de desembre.

El tema de la brutícia també ha generat un debat que el conseller Joan Visa ha atribuït a l’incivisme i ha demanat la implicació de la ciutadania. Visa ha fet esment al vandalisme que hi ha hagut en alguns parcs infantils com el Prat Gran i el Prat del Senzill. Els fets de la Festa Major també han estat objecte de debat a partir de la venda d’alcohol a menors i s’ha indicat que cal incidir en la prevenció. “Els pares han de ser responsables del que facin els seus fills”, ha opinat una assistent.

Les entitats culturals, la proposta d’un referèndum o els visitants de Naturlandia que compren el tíquet a l’oficina de la cota 900 i que aparquen malament han estat altres temes que han sortit a la palestra, així com la nul·la referència del cònsol, durant la seva intervenció, a la Universitat d’Andorra.

Hi havia més preguntes, però, Vila ha decidit que era l'hora del piscolabis i que allà podrien continuar amb les converses. Tret d'alguns moments de tensió, Vila ha sobreviuscut a la reunió de poble però no té garanties, ni de bon tros, de poder-se presentar a la reelecció malgrat que pensi en "Sant Julià com el punt de referència del Pirineu" o en el poder dinamitzador de Naturlandia per a la parròquia.

-

-

Relacionat

Vila esprinta per poder aspirar a la reelecció a Sant Julià
-

Relacionat

La majoria comunal de Sant Julià passarà comptes davant la ciutadania el dilluns 23 a l’auditori Claror
El cònsol, Josep Miquel Vila, donant explicacions en el punt on s'hauria de construir l'estació de sortida de la tirolina.

Relacionat

El comú de Sant Julià deixa la tirolina en ‘stand by’

Comentaris (4)

Trending