El concurs de la bici elèctrica pot acabar amb una querella per prevaricació i tràfic d’influències

Els responsables d’Etna Serveis, que no va aconseguir adjudicar-se el servei, estan estudiant una acció penal que de moment es resisteixen a presentar per no interferir en la demanda administrativa

-
La demanda administrativa contra l’adjudicació del servei de bicicleta elèctrica a l’empresa Montre podria no ser l’única acció judicial que insta l’altra participant en el concurs, Etna Serveis. Els responsables d’aquesta darrera empresa i els seus assessors jurídics estan estudiant la viabilitat d’interposar una querella criminal contra els responsables de l’administració que hagin participat en l’adjudicació del servei pels presumptes delictes de prevaricació i tràfic d’influències.

La Batllia va admetre fa tres mesos i mig la demanda contra l’adjudicació. I arran dels tràmits processals que s’han anat fent s’han descobert suposades anomalies que fan pensar als responsables d’Etna que la situació “és molt greu” i va molt més enllà d’una simple adjudicació administrativa mal feta. Ja en el marc del recurs administratiu es va tenir accés a un primer expedient que a parer d’Etna Serveis evidenciava irregularitats en la valoració de diversos aspectes a tenir en compte en el concurs.

Per exemple, segons les fonts consultades, en relació amb l’experiència de les empreses concursants en la gestió de serveis similars al que es pretenia adjudicar o a l’acreditació professional de les persones que haurien d’estar al capdavant del projecte. Etna, que certament, presentava una oferta econòmica molt més elevada que el competidor que finalment va guanyar, considera que es va valorar de forma anormalment alta Montre en qüestió d’experiència.

També el primer dossier de l’adjudicació va posar de relleu que amb posterioritat a la finalització del termini d’ofertes, Montre hauria acreditat un acord de col·laboració i patrocini amb Crèdit Andorrà, que, de fet, és qui esponsoritza les bicicletes de Cicland, que és així com es denomina comercialment el projecte, que fa mesos que hauria d’estar en marxa i encara va amb mitja sabata i una espardenya i mitja tot i haver-se fet, tard ja, una presentació a bombo i plateret.

Però és que la tramitació processal de la demanda ja en seu judicial han evidenciat altres canvis que per a Etna són molt rellevants, i que l’Altaveu ja ha anat anunciant, com per exemple que l’aval satisfet és molt inferior al que el plec de condicions imposava o que una vegada ja adjudicat el servei en funció d’una proposta determinada, Montre va canviar de proveïdors. Tant de bicicletes com d’elements que hi van associats: manteniment, bases d’aparcament o gestió informàtica del servei.

Tot plegat fa pensar als responsables d’Etna Serveis, segons que han confirmat ells mateixos, que l’administració ha consentit modificacions que, de fet, segons les fonts, haurien fet buidar de contingut l’oferta inicialment presentada per Montre. D’aquí que els assessors jurídics de l’empresa que no es va adjudicar el concurs estiguin estudiant la viabilitat d’una querella criminal per prevaricació i tràfic d’influències. Més enllà d’aclarir si els fets encaixen realment en aquesta tipificació penal, que d’entrada es creu molt possible que sí, l’altre aspecte que s’està analitzant són els tempos.

Efectivament, amb una demanda administrativa en marxa, la interposició d’una querella faria molt probablement aturar la resolució de la primera per una qüestió que tècnicament s’anomena prejudicialitat penal. Més enllà de definir contra quines persones concretes de l’administració s’hauria de dirigir la querella, com que de moment l’acció encara no caduca, encara hi ha marge de temps per poder presentar l’actuació penal, els responsables d’Etna i els seus assessors volen esperar per no alentir el procés administratiu i mirar si hi ha una resolució relativament ràpida abans d’actuar, si escau, per la via penal.