Vilarrubla assegura que la gratuïtat dels tres sistemes educatius no està en perill

La gestió de les beques escolars l’assumirà a partir del proper curs el ministeri d’Afers Socials

Ester Vilarrubla durant la compareixença.
Ester Vilarrubla durant la compareixença. Toni Solanelles

La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, ha deixat clar aquest migdia que la gratuïtat de l’educació no està en dubte i que la crisi de la Covid en principi no té perquè comportar cap canvi a nivell de la presència dels sistemes educatius espanyol i francès al Principat. El triumvirat “és una de les grans riqueses” del país, ha recordat la titular ministerial, que ha explicat que a partir del proper curs la gestió de les beques escolars l’assumirà el ministeri d’Afers Socials.

Entitats com l’Empresa Familiar han insinuat que per fer més sostenible el país en el seu conjunt, potser les famílies han de contribuir en el sosteniment de l’educació. “Per part del Govern no se n’ha parlat mai”, ha deixat clar Vilarrubla, que ha remarcat que és la primera i més gran defensora de l’educació i, per tant, igual com la sanitat, creu que són dues àrees que en cap cas han de sortir perjudicada per la crisi derivada del coronavirus. Els recursos s’han de mantenir “perquè la nostra societat no empobreixi”. “Això no vol dir que no s’hagi fet l’exercici de reflexió pressupostària” que s’ha demanat a tots els ministeris, ha deixat clar Vilarrubla.

Escolars esperant per accedir a les aules

Relacionat

Classes de reforç per a alumnes de primària de 9 a 11 durant tot el mes de juliol

La titular d’Educació ha remarcat que “amb els recursos que tenim actualment, i aquesta hora que hem afegit, si no canvia la situació, ens em podem sortir molt bé”. Vilarrubla ha destacat que hi ha serveis o projectes que no es poden dur a terme en les condicions actuals i, per tant, generen un estalvi. Però la gratuïtat no està en dubte. Ja hi ha centres privats, d’educació espanyola o anglesa, per exemple, ha dit. Quant als tres sistemes educatius, la seva continuïtat i coexistència “és un element cohesionador molt important”.

Reestructuració ministerial

Ester Vilarrubla també ha fet referència al treball de reorganització del ministeri que s’està duent a terme. “Hi estem acabant de treballar. Passarem de cinc direccions a quatre. Tot quedarà molt semblant, no hi haurà massa canvi”, ha afirmat la ministra, que ha explicat que no cal buscar res d’estrany en la renúncia de Marc Jover i Meritxell Gallo. Vilarrubla, directora general de l’Escola andorrana el curs passat, va assumir el ministeri amb el compromís recíproc amb Jover i Gallo que seguirien un any més en el càrrec. El coronavirus no ha fet canviar el calendari . “Jo també havia de respectar la meva part del compromís”, ha remarcat la titular ministerial.

La incorporació de Josep Areny en la planificació del proper curs va rellançar la necessitat d'anunciar les renúncies de Marc Jover i Meritxell Gallo

Vilarrubla ha explicat que si s’ha anunciat ara la sortida dels responsables dels Sistemes Educatius i Serveis Escolars i d’Ensenyament Superior, Recerca i Ajuts a l’estudi és perquè qui suplirà Jover en la direcció, Josep Areny, ja s’ha incorporat en els treballs de planificació del proper curs. I per un tema de claredat i transparència era millor comunicar la situació. “No hi havia cap secret” i es volia treballar “intensament” amb la presència d’Areny, que deixa vacant el lloc de Formació d’Adults, una plaça que s’haurà de cobrir via concurs entre els funcionaris que si vulguin presentar.

La direcció que portava Meritxell Gallo quedarà dissolta i les seves responsabilitats es distribuiran entre altres de les direccions que encara queden. En aquest sentit, Vilarrubla ha afirmat que la part d’ajuts a l’estudi, és a dir, el de la gestió de les beques, surt del ministeri d’Educació i passa a dependre d’Afers Socials. Ja estava prevista aquesta situació. I Vilarrubla ha recordat que els ajuts, les beques, no tenen una valoració acadèmica. “Són requisits econòmics”, ha rematat la ministra.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending