Classes de reforç per a alumnes de primària de 9 a 11 durant tot el mes de juliol

Educació i docents voluntaris preparen el nou servei mentre s’estan treballant en tres escenaris per al setembre i se celebra que més de 3.000 escolars hagin pogut tornar a les aules

Escolars esperant per accedir a les aules
Escolars esperant per accedir a les aules Toni Solanelles

Durant el mes de juliol docents voluntaris i el ministeri d’Educació oferiran un servei de repàs, reforç i suport als alumnes de primera ensenyança -de 6 a 12 anys- de tots els sistemes educatius que ho vulguin i sempre que hi hagi prou educadors. Les classes es faran els dies laborals de 9 a 11 del matí i seran totalment compatibles amb altres activitats lúdiques que es posin en marxa aquest estiu.

El ministeri d’Educació, a través del portal infoeducacio.ad posa en marxa aquest divendres un formulari perquè aquells professionals o titulats en docència es puguin registrar per participar durant el juliol i de forma voluntària en el programa de classes de reforç que un grup de mestres i professors, també de forma voluntària, han promogut arran de l’alentiment lectiu que hi ha hagut per culpa de la Covid-19. A partir del 15 de juny s’activarà el formulari perquè siguin les famílies les que es puguin inscriure.

IMG 3952

Relacionat

Les escoles recuperen vida

Així ho ha explicat la titular d’Educació, Ester Vilarrubla, durant una compareixença per fer una valoració de la primera setmana de retorn a les aules. “Tot són bones notícies”, s’ha congratulat la ministra, visiblement satisfeta de l’evolució d’aquest retorn a la nova normalitat. Vilarrubla, més enllà de repassar alguns detalls sobre la represa del servei educatiu presencial -que no pas sempre classes lectives-, ha explicat també que els professionals del ministeri treballen en el disseny de tres escenaris possible en vista al setembre: una normalitat gaire plena, un nou confinament o una situació com l’actual, amb força mesures de prevenció i distanciament però assegurant classes lectives per a tots els estudiants.

49963847036 b7ab08a506 k (1)
Alumnes a Canillo dimarts | JA VILADOT / SFGA

Sobre les classes de reforç i la recerca de voluntaris per la docència, Vilarrubla ha explicat que els voluntaris tenen de marge fins al 19 de juny per apuntar-se. "No hi ha cap requisit” especial més enllà de tenir una “titulació per fer la docència”. “Pot apuntar-s’hi qui sigui” encara que actualment no treballin en el món de l’educació, mestres retirats inclosos. “Fem una crida” per què la gent s’inscrigui. Evidentment, la disponibilitat dependrà de cada professional.

La ministra, que ha explicat que el ministeri col·labora en la logística i la cessió d’espais, ha aplaudit “aquesta iniciativa per part dels docents”, ha deixat clar que “no està suplint les activitats lúdiques de l’estiu” i hi ha afegit que “en funció de quants docents s’apuntin s’obriran a més o menys parròquies”. En principi, es preveu que hi hagi servei a Andorra la Vella i Escaldes i després es mirarà en funció del recursos humans de què es disposi. S’intentarà “ajudar a cadascun d’ells de la manera que ho necessitin”, en referència a l’alumnat, que es troba aprenent a sumar, a restar, algunes taules de multiplicar. S’ha de reforçar la lectura, la comprensió d’aquesta…

Assistència en augment a les classes

Ester Vilarrubla, cofoia, tenia com a objectiu, sobretot, fer un bon balanç de la represa en les condicions especials que s’ha fet, del curs escolar. Unes setmanes per tancar un curs estrany. “Es veu l’alegria dels nens de poder tornar a l’escola, per poder tornar a jugar, estar amb els seus companys, jugar amb els seus companys, compartir moments amb els seus companys”, ha dit la titular ministerial tot recordant que aquest dijous va visitar aules de tots els sistemes educatius. Tornar a les aules era clau per al “benestar emocional, per poder encarar amb les millors garanties possibles” el setembre.

Dels 2.200 del primer dia a més de 3.000 d’avui, d’entre els quals 1.248 en el format del servei d’acollida, del qual n’ha fet una molt bona valoració

La ministra ha repassat, més o menys, quins cursos i de quins sistemes s’han reactivat. Ha explicat que les previsions és que l’assistència vagi en augment la propera setmana. De fet, del primer dia, dimarts, a aquest divendres més escolars ja han anat a les aules. Dels 2.200 del primer dia a més de 3.000 d’avui, d’entre els quals 1.248 en el format del servei d’acollida, del qual n’ha fet una molt bona valoració. És a dir, sense activitat lectiva. Vilarrubla ha assegurat que s’ha donat resposta a totes les demandes d’acolliment d’infants.

Sobre l’assistència, la titular educativa ha admès que depèn molt dels centres i dels sistemes educatius. Així, i en percentatges, s’ha anat d’“una mica més del 20% en alguna escola al 80 o gairebé el 90% en escoles més petites com pot ser el Pas de la Casa”. I “la perspectiva és d’acollir més famílies”, especialment, i novament, en casos com els del Pas de la Casa. Es veurà la setmana vinent “com està funcionant tot, si hi ha molta normalitat” i si a partir dels criteris sanitaris hi pot haver una mica més de “flexibilització” de les mesures, encara que “a ningú no se li escapa que estarem a mitjan de juny”.

I al setembre, què?

Vilarrubla, que també ha explicat que des de l’administració s’ha fet una oferta a l’empresa privada externa que subministra els àpats del menjador escolar de l’Escola andorrana perquè tinguin accés millor de preu a la carn de qualitat del país, també s’ha referit a un futur incert. Al curs que ve. “Estem treballant en tres escenaris: un és la màxima normalitat, que ens agradaria a tots perquè voldria dir que la pandèmia ha passat. I tot i això hi hauria canvis, de competències, per exemple, reforçant les competències digitals que servirien per preparar-nos per un escenari dos que seria el retorn a un confinament ni que sigui per unes setmanes."

Tres escenaris plausibles: una normalitat gaire plena, un nou confinament o una situació com l’actual, amb força mesures de prevenció i distanciament però assegurant classes lectives per a tots els estudiants

És evident, doncs, que no es pot descartar que la tardor o l’hivern vinents calgui recloure’s a casa un altre temps. De moment, es vol aprofundir en dominar més i millor la tecnologia tot i que la ministra ha remarcat que l’Escola andorrana està força ben preparada en aquest sentit. "Passarem unes enquestes tant a les famílies com als docents per mirar què es pot millorar. Ha funcionat bé però es pot millorar.” I s’oferiran formacions molt lligades a la part didàctica de la tecnologia. “Fer servir el zoom no vol dir que sàpigues fer bé una classe per zoom”, ha remarcat la ministra, que ha explicat s’oferiran més formacions a partir del setembre.

També, i de forma gratuïta, per a les famílies, ja que “no totes les famílies han pogut acompanyar de la mateixa manera” els seus fills i després n’hi ha algun que es queda enrere. D’això encara no hi ha dades. Considera Vilarrubla que per tenir més elements per valorar el progrés o la marxa enrere d’alguns alumnes caldrà esperar al setembre, a les valoracions que es faran. En això hi hauria d’ajudar l’hora suplementària que es farà. A les famílies se’ls oferiran formacions des del nivell més bàsic. Per exemple, saber rebre un correu electrònic i enviar-lo.

Alumnes a l'escola andorrana de Canillo aquest dimarts.

Relacionat

Més de 2.200 alumnes han tornat a l’escola

I si un escenari és la normalitat gairebé plena i l’altre el confinament total, el tercer escenari és el que queda enmig. Vindria a ser l’equivalent al d’aquest mes de juny. “Per un mes és vàlid, però no per un curs escolar”. Per això caldrà dissenyar una proposta que marqui el màxim d’alumnes per aula i a partir d’aquí “haurem de buscar espais i ser imaginatius en temes curriculars”. "Hem de fer una feina conjuntament amb les escoles, amb els comuns, amb totes les institucions i també amb els privats que puguin ajudar”, ha dit Vilarrubla, que ha avançat que “estem treballant ara en un document. En buscar espais, com organitzem els recursos humans, com podem arribar a reformular el currículum, reduir algunes hores d’algunes matèries” per poder garantir que tots els escolars del país tinguin un mínim d’hores diàries de valor lectiu el curs vinent per molt que el coronavirus continuï atabalant.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending