La vaga de docents francesos pot tenir un ampli seguiment

Està convocada per a aquest dijous en protesta per a la reforma de les pensions i tindria afectació en tots els nivells educatius

Comentaris

Una docent del Lycée Français de Bangkok en la mobilització que s'ha fet aquest dimarts en aquell centre educatiu.
Una docent del Lycée Français de Bangkok en la mobilització que s'ha fet aquest dimarts en aquell centre educatiu. SNES-FSU HORS FRANCE

França vol revisar el sistema de pensions. El govern ha presentat un pla que retoca des de l'edat de jubilació fins als anys de cotització i la pensió mínima. Això ha provocat la mobilització dels treballadors de tots els sectors, però especialment el de l'educació. La vaga d'aquest dijous pot tenir una àmplia repercussió en el sistema francès a Andorra i en tots els nivells educatius.

Un dels sectors que més s'ha mobilitzat és el de l'ensenyament perquè els docents consideren que la reforma de les pensions i de l'edat de jubilació és la gota que ha fet vessar el vas i que és la culminació a tots els problemes que afecten l'educació. La de dijous, podria ser només la primera mobilització en la resposta social que podria desestabilitzar el govern amb més aturades en les jornades posteriors. Tanmateix, el president francès, Emmanuel Macron, i la primera ministra, Élisabeth Borne, i també diversos dels ministres, seran fora del país, concretament, a Barcelona, on estaran reunits amb el president espanyol, Pedro Sánchez, en el marc de la cimera hispanofrancesa.

A banda de l'educació, també han anunciat que faran vaga els funcionaris, els sectors del transport, el petrolier, l'elèctric, la sanitat,  la policia, el personal de les presons, els tripulants de cabina en l'aviació comercial i la cultura. Un dels que més preocupa és el petrolier, ja que el sindicat CGT -un dels més importants de França-, va anunciar vagues no només per al dia 19, sinó també per al 26 de gener i el 6 de febrer, i ha alertat que les aturades fins i tot podrien comportar el tancament de les instal·lacions de refineria, fet que podria provocar un problema en el subministrament de carburants entre la població.

El dels docents és un dels col·lectius més afectats per la reforma de les pensions a França.

Relacionat

Les escoles franceses, pendents de la repercussió entre els docents de la vaga d’aquest dijous

L'afectació a Andorra pot ser important en les escoles ja que és una incògnita el seu seguiment, per exemple, per part de La Poste o dels duaners. Els centre educatius s'organitzen aquest dimarts per la convocatòria de dijous tenint en compte que hi ha els docents de català i d'institucions andorranes que no fan vaga i aquells que depenen del ministeri francès i que no s'hi afegiran. Tot i que ningú dona eventuals xifres de participació, tothom coincideix en assenyalar que la mobilització pot ser important.

Els docents consideren que l'educació és la gran oblidada del govern francès

En algunes escoles de l'estranger ja s'ha dut a terme com és el cas del Lycée International Français de Bangkok on els vaguistes han estat nombrosos. Diversos professors francesos a Andorra han indicat que des de fa anys, l'educació és la gran oblidada per part de govern i enumeren altres problemes, com per exemple la supressió de la tecnologia a sisè o les presses per tancar els programes de les proves d'especialitat que estan previstes per al proper mes de març.

L'edat de jubilació, passarà de 62 anys a 64 el 2030. El canvi serà progressiu i l'edat mínima per jubilar-se anirà pujant a mesura que passin aquests set anys. Segons el govern francès, l'augment de l'edat de jubilació es tracta d'una elecció essencial per defensar el model social i mantenir la solidaritat entre les diferents generacions. La reforma també eliminarà la gran part dels règims especials de cotització, més avantatjosos que el del sistema general i utilitzats moltes vegades per empreses del sector públic. El govern francès havia estudiat fins i tot la possibilitat de la jubilació als 65 anys, però va rebaixar les pretensions per facilitar un acord parlamentari amb el partit conservador Els Republicans.

FmqqMxCXwAIzLX1
Protesta d'un professor al Lycée de Bangkok.

 

Protesta aquest dimecres al Lycée Français de Barcelona.

Relacionat

La vaga tancarà cinc escoles i afectarà de “manera considerable” l’activitat lectiva al Lycée

Comentaris (4)

Trending