Les escoles franceses, pendents de la repercussió entre els docents de la vaga d’aquest dijous

Els sindicats de França han anunciat una primera jornada de mobilització interprofessional i de manifestacions en defensa de les pensions

El dels docents és un dels col·lectius més afectats per la reforma de les pensions a França.
El dels docents és un dels col·lectius més afectats per la reforma de les pensions a França.

Els sindicats francesos han anunciat una primera jornada de vaga interprofessional i de manifestacions aquest dijous en defensa de les pensions. L’objectiu de les organitzacions de treballadors serà que aquesta reforma no entri en vigor i que el govern reculi, ja que la consideren tant injusta com innecessària. Les mobilitzacions poden afectar les classes de sistema educatiu francès, especialment al Lycée Comte de Foix i la seva incidència és, hores d'ara, una incògnita.

La proposta de revisió, presentada la setmana passada per la primera ministra, Élisabeth Borne, inclou l’augment gradual de l’edat mínima de jubilació dels 62 als 64 anys pel 2030; una prolongació del període de cotització de 43 anys a partir del 2027 per poder cobrar la pensió íntegra -amb l’excepció de certes professions considerades àrdues-, i la supressió dels règims especials com els que tenen militars, treballadors del transport públic i ferroviari, etc. El govern argumenta que la intervenció és necessària per evitar l’acumulació de dèficits i garantir la sostenibilitat del sistema, però des dels sindicats i la majoria dels partits d’oposició es denuncia que els costos de la reforma recauran en les classes mitjanes i populars.

La mobilització d'aquest dijous serà només el “començament” de les mesures de força decidides entre el conjunt dels sindicats, que retreuen al govern no haver cedit gens ni mica en les seves intencions malgrat el rebuig frontal manifestat des del bàndol sindical. En concret, les organitzacions gremials estan en contra de qualsevol retard en l’edat mínima de jubilació, cosa que constitueix la mesura estrella de la proposa de reforma governamental.

Els principals sindicats com CFDT, UNSA i CGT retreuen al govern que no hagi cedit gens ni mica en les seves intencions malgrat el rebuig frontal dels representants dels treballadors. També l'extrema dreta i els partits d'esquerres han criticat durament la reforma. El líder de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, l'ha qualificat de "regressió social". Al contrari que els sindicats i aquestes formacions, les organitzacions patronals es van afanyar a mostrar el seu suport a la reforma.

Una docent del Lycée Français de Bangkok en la mobilització que s'ha fet aquest dimarts en aquell centre educatiu.

Relacionat

La vaga de docents francesos pot tenir un ampli seguiment
Protesta aquest dimecres al Lycée Français de Barcelona.

Relacionat

La vaga tancarà cinc escoles i afectarà de “manera considerable” l’activitat lectiva al Lycée

Comentaris (1)

Trending