La dificultat de justificar el ‘perjudici’ que causa que una nena porti vel en retarda la prohibició

El consell de ministres ajorna l’aprovació del canvi de la Llei d’Educació per evitar que qualsevol relliscada acabi causant que el Tribunal Constitucional tombi la modificació i encrespi més encara la situació que es pretén regular

Eric Jover durant la compareixença d'aquesta tarda.
Eric Jover durant la compareixença d'aquesta tarda. Toni Solanelles

Prohibir un dret fonamental només es pot fer si afecta, per dir-ho d’alguna manera, un altre dret fonamental. O, com estableix la Constitució, si s’està generant un problema de seguretat per a l’Estat, d’ordre públic… si es causa un risc per a un tercer o pot fragmentar la convivència, per exemple. Com que ara per ara, a Andorra, no pas en altres països, cap d’aquests elements no està en perill pel fet que una menor dugui un vel islàmic, la regulació de la matèria és molt més complicada del que preveia la setmana passada la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla.

¿Resultat de tot plegat? Malgrat que l’executiu té la voluntat de regular la prohibició dels símbols religiosos ostentosos a l’escola, la redacció de l’article en qüestió, la materialització d’aquesta voluntat, que té el suport com a mínim dels grups parlamentaris que fan costat al Govern, no és tan senzilla. De moment, les peces no encaixen i no s’acaba de trobar la justificació legal del ‘perjudici’ que li pot suposar a un estudiant i que la companya, que l’escolar del pupitre del costat, porti vel o no en porti. I davant el temor de deixar forats legals que acabin portant el Tribunal Constitucional (TC) a tombar la modificació que es projecta i a encrespar encara més la situació, el Govern i els assessors en la matèria estan mirant amb lupa tot plegat. S’ha de filar prim. D’aquí que contràriament a l’anunciat per Vilarrubla, el consell de ministres no ha aprovat la modificació legal amb la qual es volia resoldre ‘l’afer del vel’.

Seu del Tribunal Constitucional.

Relacionat

Govern haurà de filar molt prim per no enquistar més encara el cas del vel

El portaveu governamental i titular de Finances, Eric Jover, ha estat molt més concís. De fet, s’intenta refredar el tema vista la decisió de la Batllia, totalment contrària als interessos del Govern. Per tant, Jover s’ha limitat a reconèixer que no s’ha aprovat la modificació i a defensar que “tenim arguments” per recórrer contra la decisió judicial de primera instància que considera que el reglament de l’Escola andorrana que serveix d’argument per vetar l’entrada de la nena implicada en l’afer amb el vel al cap li està vulnerant el seu dret de manifestar-se religiosament i, alhora, el seu dret a l’educació. I no és poc.

Jover s’ha aferrat al perjudici que es pot causar a la menor, “no ajuda fer titulars”, ha dit, tot i admetre que no és fàcil deixar de banda un tema de tant impacte i, alhora, ponderar-ne les conseqüències quan hi ha infants pel mig, i ha defensat poder dur a terme “el millor acompanyament possible” a la infant des dels estaments que pertoqui. Cal donar a la situació en general “la millor obertura possible” tot intentant “ser constructius” i “defugir una mica el soroll”.

Les decisions del Tribunal d'Estrasburg són un referent.

Relacionat

La prohibició del vel per llei es justifica per “garantir la neutralitat en la convivència”

I com no podia ser d’una altra manera, i sense avançar ja ara quan pot estar a punt la modificació legislativa, i tot i defensar la funcionalitat del reglament aprovat a corre-cuita ja fa alguns mesos per l’Escola andorrana, és obvi, ha vingut a dir el ministre, que cal “tenir el marc legal” adequat per regular situacions tan sensibles i complexes com la que hi ha rere el cas de la nena del vel. D’aquí que no acabi d’estar clara la redacció de la modificació legislativa.

Comentaris (7)

Trending