Els contagis escolars deixen el contingent de docents sota mínims

Molts centres estan tenint veritables dificultats per poder atendre totes les classes, amb una bossa de substituts que no dóna per més tot esperant que els nous protocols permetin alliberar mestres i professors confinats

Instal·lacions de l'Escola andorrana de Sant Julià.
Instal·lacions de l'Escola andorrana de Sant Julià. B. N.

Ni un ni dos ni tres. Són molts els centres educatius del país que tenen veritables problemes per poder disposar dels docents necessaris -i també dels col·laboradors educatius- per donar resposta a totes les necessitats. Per atendre totes les classes. L’alt volum de contagis en l’àmbit escolar en té la culpa. S’espera que els nous protocols, almenys en l’àmbit educatiu, permeti recuperar efectius.

Fonts de diversos centres educatius del país han reconegut una greu dificultat. La bossa de substituts s’ha quedat pràcticament sense contingents. I és extremadament complicat poder arribar a tot arreu malgrat l’alt volum d’escolars confinats. Hi ha més d’una quarantena de classes aïllades del tot. Però tot i així, no hi ha manera. Fins al punt que algun centre -especialment els confessionals, que queden en una òrbita similar a la privada- s’ha hagut de fer córrer la veu per mirar si és possible trobar docents disponibles per poder fer algunes suplències.

Si una persona és contacte estret d’un positiu, però no té símptomes, es sotmet a una prova diagnòstica via TMA i dóna negatiu i, a més a més, té administrada la pauta completa de vacunació, no cal que es confini; i aquest és el perfil de molts mestres

Les fonts consultades també han reconegut que els nous protocols posats en pràctica pel ministeri de Salut i l’Oficina Covid, que “empoderen” la ciutadania i comporta canvis en els confinaments, servirà per alliberar una bona colla de professionals de l’educació no pas aïllats per ser positius sinó per tenir algun contacte estret contagiat. Fins ara, qualsevol convivent amb un positiu s’havia de confinar. Ara la situació canvia.

Per tant, i en un dels escenaris plausibles, si una persona és contacte estret d’un positiu, però no té símptomes, es sotmet a una prova diagnòstica via TMA i dóna negatiu i, a més a més, té administrada la pauta completa de vacunació, no cal que es confini. N’hi ha prou amb què faci una observança de símptomes i que redueixi els seus contactes socials. Que faci, com es diu en l’argot tècnic, una vigilància passiva. I, han assegurat les fonts, aquest és el perfil al qual responen molts docents, amb la qual cosa dilluns hi hauria diversos efectius que podrien retornar als seus llocs de treball.

De fet, una part del nou disseny protocol·lari tindria a veure amb el fet de no confinar més persones de les necessàries per poder garantir serveis clau, com ara la docència, en un moment en què es vol evitar de totes totes haver de donar per acabat el trimestre abans d’hora tot i l’alta positivitat que hi ha a les escoles.

SANITARIS

I no hi ha dificultats sols en el món de la docència. Fonts hospitalàries han assegurat que cada vegada són més els sanitaris -especialment infermeres i tècnics en curs auxiliars d’infermeria, que solen estar sempre en primera línia- que han de posar-se de baixa en resultar contagiats. Malgrat que ara per ara la pressió sanitària no era la d’altres ocasions, es tem que si el volum de contagis continua com fins ara més aviat que tard hi pugui haver seriosos problemes.

Comentaris (11)

Trending