El ‘conflicte del vel’ obre un cisma a Educació

Els pares dels menors que fa setmanes que han deixat d’anar a classe al Lycée demanen un canvi d’escola alhora que al ministeri hi ha divisió sobre com regular la impossibilitat de dur la peça de significació islàmica

El cap de Govern, Xavier Espot, i les ministres d'Educació i Afers Socials, Ester Vilarrubla i Judith Pallarès, en una visita al ministeri de la primera.
El cap de Govern, Xavier Espot, i les ministres d'Educació i Afers Socials, Ester Vilarrubla i Judith Pallarès, en una visita al ministeri de la primera. ARXIU / SFGA

Mala peça al teler, això del ‘conflicte del vel’. No és només que la família de la menor que volia acudir al Lycée amb la peça de roba de significació religiosa musulmana es manté sense dur els seus fills -germans bessons, nen i nena, d’onze anys- a classe, és que ara hauria demanat poder canviar d’escola en un moment que al ministeri d’Educació hi ha divisió sobre com regular de manera indiscutible la impossibilitat de dur el vel dins qualsevol recinte escolar.

La família de la menor, segons fonts properes consultades, té ara clar que no vol tornar a portar els fills al Lycée. S’han sentit maltractats, discriminats i els nens, asseguren les fonts, tenen por. I la menor declina -vagin a saber si per gust o per imposició- retirar-se el vel per acudir a classe. Educació continua fent feina en el marc de l’aplicació del protocol d’absentisme escolar. La petició de canvi de centre ha canviat l’escenari. I ara el problema li pot esclatar, del tot, a l’Escola andorrana.

Vilarrubla i Pallarés, entrant a la sala de premsa de Govern.

Relacionat

Educació prioritza el diàleg en la polèmica del vel però no descarta passar el cas a Afers Socials

Les fonts consultades han reconegut que al ministeri ja fa temps que tenen la mosca rere l’orella. Almenys, algunes de les àrees que configuren el ministeri que comanda Ester Vilarrubla. Resulta que el curs passat, un parell de col·laboradores d’escoles franceses ja haurien acudit als centres amb vel. Llavors el fet no va transcendir, o va transcendir poc, i el temporal es va poder capejar. En aquesta ocasió no ha estat així.

La Llei del cos d’educació estableix que es té el deure de “rebutjar qualsevol forma de segregació o discriminació per raons de naixement, raça, color de pell, llengua, nacionalitat, origen nacional o ètnic, ascendència, edat, discapacitat, sexe, gènere, identitat de gènere, orientació sexual, religió, opinió o qualsevol altra condició personal o social”

I a Educació hi ha qui considera que s’hauria d’establir una reglamentació d’una naturalesa similar a aquella de què disposa el Lycée. Una normativa que impedeixi sense dubtes l’ús del vel. Cert és, però, que això comportaria haver de retirar altres símbols que davant la influència catòlica que hi ha sobre l’Estat andorrà, en més d’una ocasió i dues, en més d’un centre, hi fan acte de presència.

Els darrers dies, responsables del ministeri, d’un sector, havien mirat de posar en paper un esbós de reglament amb el qual volien mirar d’impedir debats sobre què fer, almenys, a l’Escola andorrana. Quan altres responsables ministerials haurien sabut de les intencions d’altres companys, haurien posat el crit al cel i haurien tallat de rel, almenys per ara, la normativització de la prohibició de l’ús del vel.

S’entén, afirmen les fonts, que la Llei del cos d’educació tanca qualsevol debat a partir de l’article 42 que estableix els deures de la comunitat educativa. En diferents paràgraf d’aquest article s’hi diu que s’ha de “rebutjar qualsevol forma de segregació o discriminació per raons de naixement, raça, color de pell, llengua, nacionalitat, origen nacional o ètnic, ascendència, edat, discapacitat, sexe, gènere, identitat de gènere, orientació sexual, religió, opinió o qualsevol altra condició personal o social”.

Aquesta clàusula continguda en la llei, a parer almenys d’una part del ministeri, resoldria el problema. Això en teoria. A la pràctica caldrà veure ara que sembla que la família de la menor posa sobre la taula la possibilitat de canviar de centre educatiu per solventar la situació. No vol saber ja res del Lycée. Però tampoc no vol saber res del fet que la nena hagi de treure’s el vel per poder assistir a classe.

Comentaris (56)

Trending