Les vendes a les grans superfícies del novembre superen les de la prepandèmia

Malgrat que l’augment respecte al 2019 ha estat del 8,9%, pel que fa al 2021 ha patit una davallada del 4,9% per la baixada dels productes no alimentaris

Comentaris

Un home fa la compra en un supermercat.
Un home fa la compra en un supermercat. Altaveu

El passat mes de novembre, pel que fa a les vendes a les grans superfícies, té dos vessants. D’una banda, el positiu, si es compara amb l’any 2019, que s’ha superat amb escreix amb un 8,9% més que a la prepandèmia. De l’altra, pel que fa a la comparació amb el 2021, s’ha patit una davallada del 4,9%, principalment per la baixada dels productes no alimentaris. D’aquesta manera, es confirma que es manté la prudència dels clients davant la inflació dels darrers dies.

L’índex general de vendes de les grans superfícies s’ha situat en 108,7. Si es fa la comparació amb l’any 2021, ha disminuït un 4,9%. Desglossant aquest índex de productes alimentaris i la resta, a la categoria “alimentació”, augmenta l’1,3% en comparació amb el període homòleg de l’any anterior. Pel que fa a l’índex de la categoria “resta de productes”, ha disminuït un 10,3%. D’aquesta manera, es fa palès que la inflació ha afectat la forma de comprar de les persones, que tenen més en compte la despesa que es fa en compres que no siguin imprescindibles.

Malgrat això, si es compara amb l’any 2019, el darrer any prepandèmia, hi ha una crescuda. L’índex general de vendes a preus constants ha presentat una variació del 8,9%. El darrer novembre va ser del 108,7, amb un 121,1 d’alimentació i un 98,7 de la resta de productes, mentre que fa tres anys les xifres es van situar al 99,9 a l’índex general, i mantenint aquesta mateixa xifra a les dues categories. Així mateix, en relació amb les economies de l’entorn, la variació anual de l’índex general mesurada al novembre del 2022 s’ha situat per sota de la xifra d’Espanya (5,5%) i França (4,1%).

Pel que fa a l’índex d’ocupació, comparat amb el 2021, ha baixat un 1,9%, i ha crescut un 2,7% respecte a l’enregistrat a l’octubre. Pel que fa al volum de dones i homes ocupats, el 64,6% correspon al gènere femení i el 35,4% restant al gènere masculí, distribució que ha representat una gran estabilitat durant els darrers dotze mesos. Si es comparen les dades amb el mateix període de l’any anterior, es veu que la proporció de dones en aquest tipus d’establiments descendeix un 0,3%, mentre que la d’homes augmenta el 0,6%.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending