Les vendes als grans magatzems recuperen al juny els nivells prepandèmia

La recuperació de la mobilitat amb els països veïns i la important arribada de visitants va permetre els establiments no només millorar sensiblement les baixes dades del 2020 sinó, fins i tot, superar les del 2019

Un treballador d'un centre comercial.
Un treballador d'un centre comercial. Altaveu

La recuperació de la mobilitat amb els països veïns al llarg de la primavera ha permès una important recuperació de l’afluència de turismes i visitants al país. I això s’ha traduït en una major activitat econòmica, especialment amb l’arribada de l’estiu. Les dades del juny evidencien, per exemple, una considerable recuperació de les vendes a les grans superfícies comercials. De fet, no només són superiors a les del mateix mes de l’any passat, sinó també a les del 2019, abans de la pandèmia.

Així ho evidencien les dades fetes públiques des del departament d’Estadística. L’índex de vendes a les grans superfícies recull les realitzades a aquells establiments amb 2.500 metres quadrats o més i recull el valor dels béns venuts, diferenciant-los entre si són alimentaris o no. El juny del 2020, coincidint amb la sortida del confinament, es va situar en 86,9. En canvi, el passat juny va pujar fins a 91,9. Per tant, un increment del 5,7%.

De fet, era lògic pensar que la dada ja seria millor, tenint en compte que llavors tot just es sortia de la fase crítica de la pandèmia i la mobilitat amb els països veïns, i per tant, l’arribada de visitants, estava molt limitada. Per tant, per comprovar l’estat real de la situació, és millor remuntar-se a juny del 2019, encara sense crisi sanitària. I, llavors, l’índex se situava en un 88,5. Per tant, la dada de fa dos mesos és millor que les prèvies a l’epidèmia.

Aquesta evolució positiva es nota sobretot en les vendes de productes alimentaris. Si es tenen en compte només aquests, l’índex se situa en 99,2 (un 10,8% superior al de juny del 2020) i també per sobre de la dada del 2019 (88). En canvi, pel que fa a la resta de productes, encara cal recuperar terreny amb els moments previs a la pandèmia. El juny del 2019 se situava en 88,9 per baixar el 2020 a 84,8. Ara fa dos mesos, es va situar en 86.

De retruc, aquesta situació també es nota en el nombre de llocs de treball que generen els establiments. L’índex d’ocupació se situa en un 97,4, prop de dos punts per sota del registrat el juny del 2020. Encara queda per sota, però, del 98,8 que es registrava el 2019.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending