Les vendes als grans centres comercials se situen per sobre de les d’abans del coronavirus

Estadística fixa l’increment en un 18,2% al setembre, en comparació al mateix mes del 2020, i fa que la dada (104,9 punts) sigui, fins i tot, notablement superior als 89,2 del 2019

El sector comercial va a l'alça en els darrers mesos.
El sector comercial va a l'alça en els darrers mesos. ARXIU

La reactivació del turisme gràcies a l’aixecament de les restriccions de mobilitat es continua traduint en una millora de la xifra del negoci del comerç. Així es constata quan es fa la comparativa amb l’any passat. L’índex de vendes a les grans superfícies es va situar al setembre en un 18,2% superior al del mateix mes del 2020, una millora que es va produir tant en l’alimentació com, especialment, en la resta de productes que, cal recordar, era l’àmbit que més havia patit. De fet, la dada queda per sobre de les registrades el 2019, abans de la pandèmia.

Així ho reflecteixen les dades fetes públiques aquest dijous des del departament d’Estadística. Evidentment, en ser setembre un mes menys turístic que l’agost, el volum de vendes va baixar. Ara bé, si es posen les xifres al costat de les d’un any abans, la millora és considerable. Així, l’índex general es va situar en 104,9 punts, el que suposa un 18,2% més que el mateix mes del 2020, quan tot just s’arribava a 88,8.

Pel que fa a l’àmbit de l’alimentació, la dada va ser de 111,8 un 16% superior als 96,4 de l’any anterior. En canvi, més fort va ser l’increment en l’àmbit de la resta de productes que, cal recordar, al llarg de la primera part de l’any i fins a l’estiu, sempre havia presentat indicadors molt inferiors. Ara, se situa en 99,3, en comparació als 82,6 del setembre anterior. Per tant, un 20,2% d’augment.

L’indicador, de fet, se situa per sobre del registrat el setembre del 2019. És a dir, abans de l’esclat de la pandèmia. Llavors, l’índex general va ser de 89,2. En el cas dels productes d’alimentació, la xifra era de 92,3 mentre que per la resta de productes, de 86,8.

La millora és considerablement més important que la que va registrar el mateix indicador als països veïns. A Espanya, la pujada es va quedar tot just en un 4,5%, mentre que a França va ser només del 3,9%.

Això es tradueix, també, en la capacitat del sector de generar llocs de treball, un punt que s’analitza a través de l’índex d’ocupació. I aquest es va situar en 102,1, el que representa un increment del 3,5% en comparació a la dada del setembre del 2020, que era de 98,7.

Comentaris

Trending