La Unió Hotelera vol modificar la Llei d’immigració per poder solucionar la manca de mà d’obra

La patronal alerta que aquest estiu poden tenir problemes perquè amb la prova pilot de l’any passat els temporers que van fer l’hivern es van poder quedar a l’estiu i ara els que només han fet una temporada i no poden acreditar l’experiència laboral al seu país han marxat

Cues al Servei d'Immigració
Cues al Servei d'Immigració Albert Sanjuan

Els problemes per trobar mà d’obra qualificada són un dels principals hàndicaps de l’hostaleria. Al país és complicat trobar els perfils que es busquen i, malgrat que s’han flexibilitzat els requisits per accedir a la quota general, des del sector alerten que aquest estiu podrien tenir problemes per trobar treballadors. Per aquest motiu, el director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, ha explicat que l’objectiu principal per aquest 2023 serà aconseguir la modificació de la Llei qualificada d’immigració per adaptar-la a les necessitats actuals.

El sector hoteler està preocupat pels problemes de manca de personal que es poden trobar aquest estiu. La flexibilització dels requisits perquè els temporers amb només dues temporades al país puguin accedir a la quota general ha suposat un pas important, però no tots els que poden fer el pas l’han fet. El director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, ha explicat que “les persones que es queden al país són les que busquen estabilitat i les que han fet el reagrupament familiar”.

El principal problema el tenen amb els temporers que només han treballat a l’hivern i els és gairebé impossible acreditar l’experiència laboral al país d’origen. Això és el que els hi passa a la gran majoria de temporers argentins que han vingut per primera vegada al país. Des de l’Associació Argentinos en Andorra xifraven en 800 les persones que per culpa de no poder acreditar el ‘Certificado de Servicios y Remuneraciones’ han hagut de marxar. Pujol es pregunta “si al novembre t’accepten el currículum, per què ara no?”.

Argentins esperant la sortida del bus a l'estació.

Relacionat

Uns 800 argentins han marxat per no poder obtenir el certificat de la vida laboral

Aquesta situació preocupa molt al sector perquè es troba que aquest estiu no podrà disposar de personal suficient per treballar com sí que ho van poder fer l’any passat. Pujol diu que “hi ha empresaris que tenen dos hotels i, possiblement, només podran obrir-ne un. El mateix passa amb la restauració”. Considera que s’hauria d’haver repetit la prova pilot que es va posar en marxa l’any passat permetent que els temporers pugessin fer la temporada d’hivern i estiu. En aquest sentit, recorda que a l’estiu del 2022 van comptar amb entre 1.200 i 1.400 treballadors i adverteix que si la xifra es rebaixa a la meitat tindran problemes.

Des de la Unió Hotelera es vol parlar amb el nou Govern, que tot just ha jurat aquesta setmana per intentar trobar una solució per aquest estiu, però assegura que l’objectiu per aquest 2023 és que es pugui adaptar la Llei qualificada d’immigració. “Si el que volem és una Andorra del futur no ho podem fer amb una llei del passat”, ha puntualitzat. Considera que “cal asseure’ns i adaptar el text a les necessitats actuals, tot i que som conscients de les línies vermelles que s’han posat sobre la taula en les negociacions de l’acord d’associació”. Jordi Pujol té clar que la quota d’estiu per a treballadors comunitaris no servirà de gaire perquè “qui pugui venir d’Espanya és perquè no el vol ningú i, en canvi, un argentí que l’hem format ha hagut de marxar”.

Conxita Marsol

Relacionat

Marsol assegura que “treballarem per fer arribar mà d’obra per cobrir les necessitats que tenim”

Des de l’executiu, la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, manifestava aquest dissabte que treballaran amb les patronals per poder portar els treballadors que es necessitin obrint noves quotes i apostant per la qualitat.

Etiquetes

Comentaris (23)

Trending