Els tipus d’interès i l’afebliment de les economies de l’entorn, amenaces a les empreses del país

L’enquesta de conjuntura del primer semestre revela, en línies generals, que els negocis són optimistes però tenen clar que l’activitat s’està moderant per l’increment dels costos de finançament i la fragilitat del poder adquisitiu dels ciutadans

Comentaris

Turistes passejant per Vivand durant les festes de Nadal.
Turistes passejant per Vivand durant les festes de Nadal.

Optimisme moderat. Així es pot definir la sensació de les empreses del país sobre la marxa de l’economia. Ho revela l’enquesta de conjuntura realitzada des de la Cambra de Comerç durant el primer semestre. De cara al futur immediat, els responsables dels negocis també tenen bones expectatives i confiança, malgrat que, no es nega, en els darrers mesos s’ha produït una certa desacceleració després del fort impuls viscut amb la sortida de la pandèmia. Entre els factors que provoquen l’alentiment, els tipus d’interès elevats i l’afebliment previst de les economies de l’entorn.

En aquesta enquesta han participat un total de 448 empreses dels sectors de la indústria, la construcció, el comerç al detall i l’hoteleria. Segons s’indica des de la Cambra, les impressions del teixit econòmic apunta que hi ha “una moderació del ritme d’expansió”, però s’està resistint millor que a la resta dels països de l’entorn. I això malgrat que hi ha factors que han limitat l’activitat, com ara “la pèrdua del poder adquisitiu de les famílies, associada a les pressions inflacionistes i l’enduriment de les condicions de finançament, que han frenat la inversió empresarial”.

El sondeig revela que la sensació dels empresaris és que hi ha “una moderació del ritme d’expansió”, però s’està resistint millor que a la resta dels països de l’entorn

En canvi, en el cantó positiu hi ha la millora de la demanda turística. Això, “ha actuat de contrapès” i consolida el sector “com una de les principals palanques del creixement andorrà”. L’altre segueix sent la construcció.

De fet, aquest sector lidera el creixement econòmic, tot i la moderació del mercat immobiliari i l’augment de costos financers. Pel que fa als serveis, segons s’assegura des de la Cambra, presenten “un ritme d’expansió notable”, tot i que “amb una tendència a la desacceleració”. Pel que fa al comerç, “la marxa dels negocis ha estat positiva, però dins d’un patró de creixement de les vendes encara molt gradual, la qual cosa denota que el consum de béns manté una recuperació més lenta que el d’altres serveis turístics”.

Pel que fa a les perspectives pel 2024, segons l’enquesta de conjuntura, es té por que “el context de tipus d’interès elevats continuarà actuant com un factor de limitació de l’activitat i la demanda”. També es tem “l’afebliment previst a les economies europees”. Per tant, “s’espera que el creixement econòmic andorrà continuï desaccelerant-se almenys durant la primera meitat de l’any”.

ANÀLISI PER SECTORS

L’informe també desgrana la sensació dels diferents sectors. Pel que fa a la indústria, les respostes dels empresaris apunten que es creix, tot i que a menor velocitat que altres àmbits. En algun cas, proper a l’estancament. Un 56% dels enquestats, però, consideren que la marxa del negoci és bona i només un 12% parlen directament de situació negativa. En aquest sentit, s’alerta del problema que suposa la manca de mà d’obra qualificada, que inquieta quatre de cada deu negocis.

L’hoteleria i la construcció actuen com els sectors més dinàmics de l’economia; també creix, però a menor ritme, el comerç i, en canvi, la indústria queda prop de l’estancament

En canvi, la construcció sí que manté un bon ritme, més lent, això sí, que els darrers temps. En aquest sector, els empresaris apunten que hi ha factors que provoquen dificultats. Especialment, l’encariment dels materials, citat per vuit de cada deu dels participants en el sondeig, i les dificultats per trobar treballadors (el 72% del total). Cinc de cada deu empreses també apunten que hi ha problemes d’aprovisionament d’alguns materials bàsics. Malgrat això, s’entén que “l’evolució de l’obra contractada ens permet ser optimistes de cada als propers mesos, ja que apunta al manteniment de l’activitat”.

Al comerç minorista, es manté “una dinàmica positiva” tot i que “la recuperació del volum de vendes s’ha mostrat més discreta del que s’esperava si es tenen en compte les bones xifres d’afluència turística en aquest període”. I és que s’entén que és el sector que més pateix els efectes sobre el consum de les dificultats econòmiques actuals com ara la pèrdua del poder adquisitiu o la persistència d’una inflació elevada. I això s’afegeix a “canvis més estructurals” com ara els nous hàbits de consum o el creixement de les vendes per internet. Un 37% dels negocis parlen d’una situació bona mentre que el 17% consideren que és negativa. En el primer cas, un dels àmbits més actius és el d’equipaments per a la llar, la informàtica i l’electrònica i, en canvi, entre els més pessimistes hi ha els concessionaris de vehicles.

Més positiva es veu la situació a l’altre gran pilar turístic: l’hoteleria, que es consolida com a motor de l’economia. Sis de cada es mostren satisfets amb la situació i només un 3% de les empreses la consideren dolenta. Una evolució positiva que és general a tots els punts del país, amb l’excepció de Sant Julià. Entre els obstacles que es destaquen hi ha l’increment dels costos d’explotació (83,5%) i l’encariment dels costos dels productes i dels subministraments (80%) així com la manca de personal qualificat (70%).

WhatsApp Image 2023 12 19 at 10.43.39

Aquests tres, però, són factors que, de fet, es poden extrapolar a tots els sectors. Gairebé 7 de cada 10 empreses alerten de les dificultats que els suposa l’encariment dels productes, mentre que una de cada dues lamenta l’augment dels costos d’explotació. I el 42,5% dels negocis enquestats consideren un problema la manca de mà d’obra qualificada.

Des de la Cambra, s’apunta que “per garantir que l’economia andorrana prosperi en aquest entorn global menys dinàmic i per poder encarar amb solidesa els importants desafiaments actuals i futurs, és essencial continuar desenvolupant accions de política econòmica que donin suport a l’activitat empresarial, impulsin la diversificació econòmica i fomentin la competitivitat en tots els nivells”. Entre altres, promoure la innovació i la tecnologia, incentivar la formació i especialització dels treballadors, facilitar la transició energètica o afavorir l’emprenedoria.

I, per això, consideren clau la “col·laboració entre el sector públic i el privat”. Defensen que “ha de ser una prioritat per crear una base sòlida que generi riquesa i creï ocupació, amb el desenvolupament d’un ecosistema empresarial dinàmic i un entorn regulador favorable a les empreses que no només respongui als reptes actuals sinó que també explori noves oportunitats i estimuli el creixement a llarg termini”.

Comentaris (7)

Trending