Sis de cada deu empreses diuen que trigaran més d’un any a recuperar el volum d’ingressos pre-Covid

Segons l'enquesta de la Cambra, la construcció destaca en positiu i es manté com la branca més activa

La construcció és el sector més actiu segons l'enquesta de la Cambra.
La construcció és el sector més actiu segons l'enquesta de la Cambra. ARXIU

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) ha publicat les conclusions dels resultats de l’enquesta de conjuntura corresponent al segon semestre de 2020, en la 48a edició. Aquest informe inclou també una anàlisi dels resultats anuals de l’exercici 2020 i les expectatives dels empresaris de cara al primer semestre de l’any 2021. Segons l'enquesta, sis de cada deu empreses afirmen que trigaran més d’un any a recuperar el volum d’ingressos d'abans de la pandèmia.

En les enquestes de clima empresarial hi han participat 380 empreses dels sectors de la indústria, la construcció, el comerç al detall i l’hoteleria. L’anàlisi dels resultats permet fer un seguiment de l’evolució de l’activitat empresarial andorrana i de la tendència dels negocis de les empreses. Aquesta edició de l’enquesta inclou un monogràfic sobre la situació econòmica de lesempreses davant la crisi de la Covid-19, que s’ha elaborat amb l’objectiu de conèixer la rellevància de les empreses que es troben en una situació de dificultat econòmica i financera.

La crisi sanitària ha marcat l’evolució de l’economia en el conjunt del 2020. Un cop superada la primera onada del virus, es va produir un repunt temporal de l’activitat a partir dels mesos d’estiu. No obstant això, aquesta millora ha estat parcial i desigual per sectors. Mentre que la construcció, gran part de la indústria i alguns serveis més orientats a la demanda domèstica estan recuperant el pols de manera relativament ràpida, les activitats vinculades més directament al turisme s’han vist especialment afectades pels nous rebrots del virus, amb una represa de l’activitat que està sent molt més lenta del que s’havia previst.

De cara a la primera meitat de l’any 2021, les perspectives de les empreses sobre la marxa dels negocis són encara molt pessimistes, particularment als sectors de l’hoteleria i el comerç, els quals encara descarten una millora de la situació a curt termini. A la indústria, el clima pessimista és més contingut, en línia amb uns nivells d’activitat, però que es mantindran encara modestos; i només la construcció apunta cap a una evolució positiva de l’activitat, impulsada per la bona dinàmica del sector residencial.

El 53%  de les empreses consultades han estat pessimistes a l’hora de valorar la situació dels negocis

D’acord amb els resultats de l’enquesta, la majoria d’empreses consultades (el 53% del total) han estat pessimistes a l’hora de valorar la situació dels negocis i només el 13% dels comerços han qualificat de bona l’evolució de la seva activitat al llarg del segon semestre de 2020. De la mateixa manera, els comerciants han indicat que, tot i el repunt de l’activitat a partir de l’estiu, el volum de vendes global ha estat molt baix, amb unes xifres molt allunyades de les que serien habituals en un any corrent. Per subsectors, destaca la caiguda significativa de les vendes de productes d’ús personal –com ara roba i calçat, perfumeria, cosmètica i higiene–, afectades per la disminució de la demanda externa i per un consum més mesurat i contingut d’aquests productes. Per contra, el descens ha estat més moderat en les branques d’equipament de la llar, d’electrònica i d’articles de farmàcia. En concret, és rellevant el comportament menys negatiu del ram d’equipament de la llar, afavorida pel dinamisme del sector de la construcció i en bona mesura també per l’ús més intensiu d’aquests productes a causa dels confinaments i de la disminució de la mobilitat.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending